Religiösa ledare med olika trosinriktning träffas i London. Foto: Jonas Sverin/SVT

Politiker och religiösa ledare samlades i Finsbury Park-moskén

Uppdaterad
Publicerad

Under eftermiddagen besökte både premiärminister Theresa May och Labourledaren Jeremy Corbyn moskén i Finsbury Park. Tillsammans med religiösa ledare och myndighetspersonal talade man om enighet och sammanhållning.

– Det här är inte bara en mänsklig tragedi där människor har dött och skadats, det här är något mycket större som påverkar hela samhället. Jag kom hit i dag för att visa mina muslimska bröder och systrar att vi inte vill att ni ska utsättas för hat utan att vi står enade vid er sida. En attack mot en religion, är en attack mot alla religioner. Muslimer, kristna, judar, buddhister och sikher har stått enade idag och visat att vi inte kommer att vika ner oss för terrorister, sa Adrian Newman, biskop av Stepney.

LÄS MER: Detta vet vi – Misstänkt terrordåd i London

Inte planerat

Enligt Adrian Newman hade de religiösa ledarna inte bestämt innan att de skulle mötas upp vid Finsbury Park, alla kom helt på eget bevåg.

– Jag tror alla kände instinktivt att vi alla ville komma hit och visa solidaritet. Det är otroligt att se att vi alla kan enas när något sådant här händer.

En annan religiös ledare som var på mötet med Theresa May var Rabbi Avraham Pinter, talesperson för den ortodoxt judiska gemenskapen. Han beskriver mötet som bra.

– Hon visade tydligt att hon vill motarbeta extremism i alla former. Det spelar ingen roll var den kommer ifrån.

LÄS MER: Theresa May: ”För hög tolerans för islamofobi”

”Kommer att föra de olika samfunden närmare varandra”

En anledning till att han kom hit idag är för att visa att religiös konservatism inte är samma sak som religiös extremism. Han anser att det är många som blandar ihop begreppen. Rabbi Avraham Pinter tror att den här attacken kommer att föra de olika samfunden närmare varandra.

– Jag kom framför allt hit idag för att visa solidaritet med den muslimska gemenskapen och för att visa att terrorism aldrig kommer att lyckas. Det kommer bara föra oss närmare varandra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.