Foto: AP/TT

Politiker: Putin måste bevisa sin oskuld

Uppdaterad
Publicerad

Vi vet inte vem som mördade Boris Nemtsov. Men det finns redan ledande utländska politiker som uttalar sig som om Rysslands president Vladimir Putin måste låta klara upp detta mord för att rädda sitt eget anseende.

Det blir ett slags inlindade, indirekta anklagelser mot den ryska ledningen. Eller kanske ska man tala om att det är varningar till Kreml att se till att fallet verkligen blir uppklarat.

Ett näraliggande exempel är Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S). I en intervju i Svenska Dagbladet på tisdagen anklagar hon inte direkt Putin, men i hennes uttalande kan man ändå tolka in att ledningen – vilket inkluderar Putin – måste se till att mordet klaras upp – för dess eget anseendes skull.

Dåliga erfarenheter

Wallström påpekar att man har dåliga erfarenheter med utredningarna om tidigare uppmärksammade mord. Hon syftar då på morden av tidigare regimkritiker.

Ännu en som har sagt exakt samma sak är hennes kollega, den tyske socialdemokratiske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier, som intervjuades av den tyska public service-tv-kanalen ARD i söndags.

De bristfälliga uppklarandena av liknande fall i det förflutna får en att tvivla på att Kreml är intresserad av klara upp fallet, sade Steinmaier.

Indirekt anklagelse

Även det är en indirekt anklagelse av Putin, det är ganska långt borta från diplomatisk försiktighet.

Stieinmeier sade själv att han inte ville spekulera i vilka som var gärningsmännen – men så tillägger han att ett uppklarande av brottet är den enda möjligheten för Putin att få bort misstankarna mot (den ryska) ledningen.

Den brittiska nyhetsbyrån Reuters talar om hur Putins närmaste förnekar varje inblandning men citerar Nemtsovs vänner som säger att han var offer för en atmosfär av hat som piskades upp mot alla som är mot presidenten.

”Jag är rädd”

Men den brittiska konservativa tidningen Daily Mail citerar Nemtsov själv som några dagar före mordet ska ha pekat ut den ryske presidenten:

I den ryska bloggen Sobesednik ska han enligt Daily Mail ha sagt:

– Jag är rädd att Putin vill döda mig. Jag tror att han var den som utlöste kriget i Ukraina.

En expert på Ryssland, professor Mark Galeotti, vid Center for Global Affairs vid New Yorks universitet skriver på sin bloggsida In Moscow’s Shadows att han inte tror det är Putin som ligger bakom.

Nya atmosfär av utlänningshat

– Det är svårt att tro att Putin skulle ge order att mörda Nemtsov, inte därför att Putin är en pacifist, utan därför att det inte skulle ge honom någon fördel.

Han talar om möjligheten av överambitiösa säkerhetsmän som gjorde något som skulle tilltala chefen – men även denna möjlighet betvivlar han.

– Kanske var det nationalister eller dårar som har inspirerats av den nya atmosfär av utlänningshat och häxjakt som har inspirerats av Kreml?

Statliga massmedier

En ledande rysk människorättskämpe, Lev Ponomarjov, säger till den brittiska nyhetsbyrån Reuters att man ska skylla mordet på de statliga massmedierna, som rutinmässigt beskriver dem som opponerar sig mot den ryska ledningen som förrädare.

– Om man tittar på vad folk säger, så varierar versionerna. Några skyller på Vladimir Putin, andra inte. Men alla är överens om att den ryska statstelevisionen har skapat en atmosfär som leder till något sådant, säger Ponomarjov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Boris Nemtsov

Mer i ämnet