I juli 2017 meddelade John McCain att han hade drabbats av en aggressiv hjärntumör. Han avled i sitt hem i Arizona under lördagen. Foto: Reuters/TT

Politikern och krigsveteranen John McCain har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske republikanen, tidigare presidentkandidaten och ex-krigsfången John McCain, 81, har avlidit efter en tids sjukdom. I juli 2017 kom beskedet att han hade drabbats av en aggressiv hjärntumör.

”Senator John Sidney McCain III avled klockan 16.28 den 25 augusti 2018. Med senatorn när han avled fanns hans fru Cindy och deras familj. Vid sin död hade han tjänat USA troget i 60 år”, meddelar hans kansli.

Den 24 augusti meddelade familjen att han avbrutit sin behandling mot hjärncancern som till slut tog hans liv.

John McCain föddes 1936 i den dåvarande Panamakanalzonen som USA hade som kontrollområde 1903-1979. Han följde både sin pappas och farfars fotspår, som var framgångsrika amiraler, och blev snart pilot inom flottan.

McCain anmälde sig frivilligt till Vietnamkriget år 1967. Samma år, under ett flyguppdrag över Hanoi i Vietnam, träffades högra vingen av en målsökande missil. Han tvingades att kasta sig ut och bröt båda armarna och ett ben av själva katapultkraften strax innan han landade i en sjö.

En ung John McCain intervjuas 24 april, 1973 om tiden som krigsfånge. Foto: TT

Torterades och försökte ta sitt liv

När han hittades blev han misshandlad, knivhuggen och förd till det ökända Hanoi Hilton-fängelset. Där fortsatte tortyren. Totalt skulle han hållas fången i fem och ett halvt år. Två av dem tillbringade han i en isoleringscell. Den osannolika prövningen skulle snart driva honom till att försöka ta sitt liv. Men samma prövning skulle senare göra honom till en amerikansk hjälte.

Hans far, John S. McCain Jr., blev under sin sons tid som fängslad utnämnd till befälhavare för USA:s styrkor i Stilla havet. När nyheten nådde Nordvietnam erbjöds John McCain att bli frisläppt, men han vägrade. Han ansåg att det fanns alldeles för många krigsfångar, som suttit fängslade längre tid, som borde bli släppta först.

John McCain när han vårdas som krigsfånge. Foto: TT
John McCain stöttas av en officer efter att ha blivit frisläppt. Foto: TT

Världsunika bilder hittades 40 år senare

I januari 1973 skrevs ett avtal om vapenstillestånd mellan Nordvietnam och USA. 14 mars samma år släpptes John McCain tillsammans med övriga krigsfångar. 2008 kunde SVT visa världsunika bilder på frisläppandet av John McCain i Hanoi, Vietnam.

Men skadorna hängde kvar. Ända sedan fångenskapen hade han haltat och han kunde inte lyfta armarna över axlarna. USA tog dock emot honom som en krigshjälte.

McCain repade sig med tiden. 40 år efter tillfångatagandet skulle han bli den republikanske presidentkandidaten i det amerikanska valet 2008. Men han skulle också förlora mot Barack Obama.

Dåvarande amerikanske presidenten Richard Nixon möter John McCain 24 maj, 1973, ungefär två månader efter att han släpptes från fångenskap i Vietnam. Foto: TT

Hånades av Trump

Trots det fortsatte han inom politiken som senator. McCain var en av de mest frispråkiga kritikerna inom det egna partiet av president Donald Trump. 2015 attackerades han av Trump, som menade att en krigshjälte inte blir tillfångatagen. Men det svängde snabbt. I juli 2017 kallade Trump McCain för en amerikansk hjälte efter att han tagit sig till senaten för att rösta i sjukförsäkringsfrågan trots sin sjukdom.

2015 besökte han Sverige för att träffa försvars- och utrikesministern för att prata om det svensk-amerikanska försvarssamarbetet.

I juli 2017 meddelade John McCain att han hade drabbats av en aggressiv hjärntumör.  Vid flera tidigare tillfällen har han behandlats för hudcancer. John McCain avled i sitt hem i Arizona lördagen den 25 augusti 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.