KRÖNIKA: Populismens okrönte konung är i dag seriös statsman

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Att det Italienska valet ser ut att kunna bli en politiskt röra förvånar kanske ingen. Att landets före detta premiärminister, den numera 81-årige Silvio Berlusconi gjort comeback tycks förvåna desto fler. Men Berlusconi har gått från att vara den internationella politiska scenens clown till dess norm.

Marie Nordstrand

Utrikesreporter

1996 flyttade jag till Italien. Silvio Berlusconis parti Framåt Italien hade redan hunnit sitta vid makten under en kort tid två år tidigare och var nu i opposition. Men Berlusconi var mycket mer än en vanlig oppositionspolitiker. Under flera decennier hade han som en bläckfisk sträckt ut sina tentakler i det italienska samhället och var redan känd som mediemogul och ägare av fotbollslaget A.C. Milan.

Från mediemogul till politiker

Berlusconi kommer från Milano där han växte upp i en medelklassfamilj. Hans far hade gjort en karriär inom bankväsendet och hans mor var hemmafru. Efter grundskolan läste han juridik. Men likt en annan känd makthavare började Berlusconi sin karriär inom byggsektorn. Det gick lysande för den unge entreprenören och i slutet av 1970-talet grundade han sin första mediekoncern. Tv var framtiden och som mediemogul blev Silvio allt mer inflytelserik.

Val i Italien 2018

I början av 1990-talet förlorade de två dominerande italienska partierna sin ställning i samband med brottsutredningar mot flera toppolitiker. I det vakuum som uppstått såg Berlusconi sin chans och grundade partiet Forza Italia.

Utnyttjade sina kanaler

Det italienska folket hade tröttnat på sina korrupta politiker. Och Berlusconi som tidigt lärt sig hur viktigt det var med marknadsföring utnyttjade smart sina tv-kanaler för att basunera ut sitt budskap. Budskapen skulle vara enkla och slagfärdiga, gärna paketerade som ett av Berlusconis många nöjesprogram bestående av halvnakna kvinnor och vulgära skämt. Etablissemanget skulle bort liksom det politiskt korrekta.

Med den här metoden lyckades Berlusconi ta makten 1994. Men kanske var varken han eller Italien riktigt redo – för bara ett par månader senare fick han kliva ner från tronen. Under resten av 1990-talet fortsatte han att högljutt bedriva kampanj och när han väl blev premiärminister 2001 så lyckades han sitta kvar i ett helt decennium trots anklagelser om nära förbindelser till maffian, sexskandaler med minderåriga prostituerade och skattebrott.

De finns de som menar att Berlusconi lyckades förändra Italien i grunden. Jag vet inte om jag tror att det är riktigt så enkelt att förändra en hel nation. Men jag kommer själv ihåg hur snabbt jag gick från att vara tämligen chockad över såväl Berlusconi själv som det för mig märkliga tv-utbud hans kanaler bjöd på – till att rycka på axlarna och acceptera allt som ganska normalt.

Från clown till norm

I dag när Berlusconi åter står på den politiska scenen har hans Framåt Italien blivit ett konservativt mittenparti i Italien och Berslusconi har tagit rollen som den ansvarsfulla statsmannen eller rådgivaren som kan rädda Italien från det kaos som ”de riktiga populistpartierna” skulle kunna skapa vid makten.

Det kan verka en aning förvirrande att populismens okrönte kung som en gång i tiden ansågs vara en clown i många av de politiska finrummen tycks kunna sluta sin karriär som en seriös statsman. Det som slår mig är att det kanske inte beror på att Berlusconi själv förändrats markant utan snarare att allt fler världspolitiker tagit efter italienaren som man en gång i tiden gjorde narr av.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val i Italien 2018

Mer i ämnet