• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Mobilkamerabild som sägs visa rysk stridsvagn i Ukraina. Foto: ReutersVisa alla (2)
Visa alla (2)

Porosjenko: Ryska soldater i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler uppgifter kommer nu om rysk militär närvaro inne i Ukraina. Ukrainas president Petro Porosjenko ställer in en resa på grund av den förvärrade situationen i landet.

Nato säger att de uppskattar att fler än 1.000 ryska soldater är aktiva inne i Ukraina, och ytterligare 20.000 man står redo på andra sidan gränsen. Enligt Nato stödjer de ryska trupperna separatisterna samt slåss vid deras sida.

Ukrainas delegat i den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE hävdar att ryska trupper intog den Ukrainska staden Novoazovsk under torsdagen, något som förnekas av den ryske delegaten. Den ukrainska delegaten Ihor Prokopchuk säger att ”vad vi ser är en direkt invasion av rysk militär in i de östra regionerna av Ukraina”.

Ryska tanks i strid, uppger Ukraina

Ukrainska översten Lysenko uppger att två kolonner av ryska tanks har attackerat en ukrainsk gränspostering, rullat över gränsen, och sedan in i staden Novoazovsk i sydöstra Ukraina under eftermiddagen.

– Situationen i östra Ukraina är svår, men kontrollerbar, säger Ukrainas president Poroshenko. Han säger också att de ryska trupperna ”kom för att rädda separatisterna från den framgångsrika ukrainska armén”.

Den ryske OSSE-delegaten Andrey Kelin säger, enligt RT.com, också att ”det finns ingen rysk inblandning på ukrainsk mark, inga soldater eller utrustning”.

Presidenten ställer in resa

Porosjenko skickade ut ett uttalande om den eskalerande situationen.

”Ryska styrkor rör sig i delar av Donetskområdet, i Ukrainas sydöstra hörn mot Azovska sjön, jag har beslutat att ställa in en arbetsresa till Turkiet på grund av den snabbt försämrade situationen”, skriver han.

Först rapporterades om att Ukrainas president kallade de ryska soldaternas påstådda rörelser i Ukraina för ”en invasion”, något som senare, via presidentens officiella hemsida ändrades till att ”ryska trupper är inne i Ukraina”.

Ukrainas tidigare premiärminister Yulia Tymoshenko säger att hon tycker att krigslagar temporärt bör införas i Ukraina.

En AFP-journalist rapporterar att det finns tecken på ett skyndsamt tillbakadragande av ukrainska styrkor från vägen som leder söderut från Donetsk till den ryska gränsen.

Ryssland tillbakavisar uppgifterna om en invasion och i onsdags försäkrade utrikesminister Sergej Lavrov att Kreml inte är intresserat av att ”bryta upp” Ukraina.

Tusentals ryssar strider

Samtidigt säger den självutnämnde premiärministern för ”Folkrepubliken Donetsk” Alexander Zachartjenko till BBC att det nu finns mellan 3.000 och 4.000 ryska medborgare som slåss tillsammans med proryska ukrainska separatister. Enligt honom handlar det om före detta militärer eller soldater som är på permission, och underströk att det rör sig om frivilliga.

Kolonn av fordon i Ryssland

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar om att en kolonn av ryska bepansrade fordon synts i södra Ryssland, bara tre kilometer från gränsen till Ukraina. Kolonnen färdades från gränsen, och reportern såg skadade soldater på fordonen.

Reuters berättar också om att flera soldater bär vita armband, och deras utsända har också sett fordon markerade med vita cirklar. Det är ännu oklart vad markeringarna representerar. En helikopter markerad med en röd stjärna har också synts vid de oidentifierade trupperna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet