USA:s president Donald Trump ringde upp Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: TT Arkiv

President Trump: Vi är med er

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare ett terrordåd riktat mot Europa sänder chockvågor över världen. Och fördömandena är massiva.

Lördagens terrordåd i London, det tredje som drabbat Storbritannien under våren, väcker avsky världen över. En världsledare som tidigt var ute och fördömde attacken och erbjöd sin hjälp var USA:s president Donald Trump när han på Twitter skrev:

”Vad helst USA kan göra för att hjälpa till i London och U.K, så kommer vi att vara där – VI ÄR MED ER. GUD VÄLSIGNE!

Terrordåd vid London Bridge 2017

LÄS MER: SVT liverapporterar om terrordådet i London

President Trump ska även ha ringt Storbritanniens premiärminister Theresa May och uttryckt sina kondoleanser efter de ”brutala terrorattackerna”, som hittills krävt sju människors liv och skadat närmare ett femtiotall. Även de tre gärningsmännen dödades.

Vill se inreseförbud

I ett andra twittermeddelande skriver Trump att ”vi måste vara smarta, vaksamma och hårda. Vi behöver domstolar som kan ge oss tillbaka våra rättigheter. Vi behöver ett inreseförbud som en extra säkerhetsnivå!”

Foto: Skärmdump Twitter

LÄS MER: Terrordåd vid London bridge: Detta vet vi

Även Justin Trudeau, premiärminister i Kanada som tillsammans med Storbritannien är en del av det Samväldet, är bestört över nattens händelser i London. Han skriver på både engelska och franska:

”Fruktansvärda nyheter från London i natt. Vi övervakar situationen – kanadensare i Storbritannien som är i behov av bör ta kontakt med ambassad eller konsulat”.

Australiens Malcolm Turnbull, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Frankrikes president Emmanuel Macron använder Twitter för att uttrycka sin avsky för terroristerna och sina kondoleanser med det brittiska folket.

”Med denna nya tragedi, står Frankrike mer än någonsin vid Storbritanniens sida. Mina tankar går till offren och deras anhöriga.”, skriver Macron.

Påven predikade

Tysklands förbundkansler Angela Merkel är bestört över attacken och försäkrar att Tyskland står fast vid Storbritanniens sida.

Även de arabiska emiraten Oman, Kuwait, Qatar, Bahrain har gått ut med var sitt fördömande, liksom Turkiet:

”Turkiet och det turkiska folket, som utsatts för liknande dåd många gånger, förstår och delar det brittiska folkets smärta”, lyder uttalandet från utrikesdepartementet.

Påven Franciskus. Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

I sin söndagspredikan uppmanade påve Franciskus troende att be för terrordådets offer.

– Må den helige ande bringa fred till hela världen och bota krigets och terrorismens plågor som drabbade oskyldiga civila i London i går kväll, sade han.

LÄS MER: Svenska Niclas blev vittne till attacken

Sorg och solidaritet

Från svenska toppolitiker var det tyst under natten, även på sociala medier. Undtantaget är Centerpartiets Annie Lööf som tidigt var ute med att kommentera attacken:

”London. Följer det fruktansvärda som nu sker i London. Attentat på tre platser på kort tid”, skrev Lööf på Twitter klockan 01:30. En tidpunkt då man fortfarande trodde att knivskärningen i Vauxhall var kopplat till terrordådet, något som senare visade sig vara felaktigt.

 ”Sorg och ilska över det som nu sker måste vändas till beslutsamhet mot dessa brutala våldsdåd. Jag tänker på offren och de anhöriga.”, skriver Lööf.

Så småningom skrev statsminister Stefan Löfven (S) på Twitter:

”Djup sorg och stor ilska över de oskyldiga som förlorade sina liv i London i går kväll. Vi måste besegra terrorismen”, twittrar statsminister Stefan Löfven.

Utrikesminister Margot Wallström. Foto: TT

Utrikesminster Margot Wallström (S) skriver: ”Ännu en ondsint attack i London i natt. Solidaritet med Storbritannien. Jag kommer att tänka på Palmes uttryck 'satans mördare'. Terrorister ska aldrig segra.”

Attacken hamnar i fokus

Liberalernas partiledare Jan Björklund sänder sina tankar till de anhöriga, och efterlyser hårdare tag. Han är själv på väg till London för sedan tidigare planerade möten med politiker och tidigare ministrar om den pågående valrörelsen.

– Men nu blir det ju ett annat fokus på besöket, säkert med mer diskussioner om terroristbekämpning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd vid London Bridge 2017

Mer i ämnet