En film som visar fotograferingen bakom kulisserna har också twittrats från det offficiella kontot, där syns presidenten noga arrangera prylarna på skrivbordet. Foto: Twitter

Presidentens nya porträtt utlöste kavalkad av manipulationer

Uppdaterad
Publicerad

Emmanuel Macron framför sitt skrivbord mellan EU:s och Frankrikes flagga. Hans första porträtt som president har på sociala medier ändrats till fotbollsspelare, placerats i rugbylag – och på en foosballplan.

På torsdagen lade franska presidenten Emmanuel Macron ut sitt officiella porträtt på sin twitterkanal. Bilden har i nuläget 93.000 gillamarkeringar, nästan 4.800 kommentarer och 31.000 retweets – användarna på det sociala mediet har gått bananas.

Presidenten postade bilden på sig själv med bara två ord: Officiellt porträtt.

Så här ser det officiella porträttet på presidenten ut. Foto: Twitter

Under hashtaggen #PoseTonMacron spreds sedan bilderna på presidenten i något annorlunda miljöer än vad den ursprungliga bilden visar.

Emmanuel Macron som en del av målningen Adams skapelse som finns i Sixtinska kapellet. Foto: Twitter

LÄS MER: Det här är Frankrikes nya president

Emmanuel Macrons ansikte är utbytt mot tidigare fotbollsspelaren Zinedine Zidane. Foto: Twitter

LÄS MER: ”Enorma utmaningar väntar Macron”

Emmanuel Macron inklippt tillsammans med Nya Zeelands herrlandslag i rugby när de gör den så kallade Haka-dansen. Foto: Twitter

LÄS MER: Här är Macrons nya regering

Emmanuel Macron placerad bland spelarna i ett foosball-spel. Foto: Twitter

LÄS MER: Le Pen överger frexit

Emmanuel Macron med ett filter från applikationen Snapchat. Foto: Twitter

Flera medier har också gjort mer djupgående analyser av bilden. Financial Times och The Verge analyserade bland annat faktumet att det verkar ligga två mobiltelefoner bakom presidenten – ett tecken på att Macron vill framhäva sin sida som en president som förespråkar företagande, enligt tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.