Foto: TT

”Det är en statskupp”

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas president Viktor Janukovytj kallar i ett tv-tal det som händer i Ukraina för en statskupp.

Presidentens högkvarter och residens är övergivna, och Ukrainas parlament utan polisbevakning.

Janukovytj, som lämnat huvudstaden Kiev, säger att en kupp genomförts i Ukraina. Enligt honom är de senaste besluten som tagits i parlamentet inte giltiga och därför kommer att han inte att underteckna dem, så att de träder i kraft.

Janukovytj säger vidare att oppositionen leds av ”gangsters” och att han kommer att stanna i sydöstra Ukraina och att han inte har några planer på att lämna sin post.

Den ukrainska militären säger i ett uttalande att de inte kommer att lägga sig i den politiska konflikten, rapporterar Reuters.

Tymosjenko ”fri”

Tidigare i dag kom uppgifter om att den tidigare premiärministern och oppositionsledaren Julia Tymosjenko släppts från fängelset.

Dock kom snabbt nya uppgifter om att hon är fri men ännu inte frisläppt.

Både hennes dotter Jevgenia Tymosjenko och en taleskvinna för modern beskriver Julia Tymosjenko som ”fri enligt ukrainsk lag”, efter de senaste besluten i parlamentet.

Detta innebär dock inte att hon frigivits rent fysiskt, skriver Reuters.

Regeringen, som fortfarande leds av en allierad till president Janukovytj, lovar att överlämnandet av makten till en ny regering ska ske smidigt.

Regeringskabinettet och finansdepartementet arbetar som vanligt, enligt ett regeringsuttalande.

Presidenten har lämnat huvudstaden
Oppositionella i Ukrainas huvudstad Kiev har tagit kontroll över flera regeringsbyggnader. Samtidigt som president Janukovyt har lämnat huvudstaden.

Flera andra ministrar har också lämnat huvudstaden och presidenthögkvarteret på Bankovagatan i Kiev är även det synbarligen övergivet.

Även regeringens högkvarter vid Hrusjevskyj-gatan har lämnats av säkerhetsstyrkorna. Majdan-rörelsen har kontrollen.

Full kontroll

Demonstranter hävdar att de tagit full kontroll över regeringskomplexet och enligt SVT:s Bert Sundström på plats i Kiev har demonstranterna nu i princip tagit full kontroll över hela staden.

Landets inrikesdepartement har i ett uttalande uppmanat medborgarna att sammarbeta med polisen för att upprätthålla ordningen på gatorna.

Inrikesdepartementet, som polisen lyder under, ställer sig också bakom kraven på ”snabba förändringar” i landet.

”Alla presidentens män borta”

– Alla presidentens män har lämnat byggnaden, säger Ostep Kryvdyk, en demonstranttalesman som beskriver sig som internationell sekreterare inom proteströrelsen.

Han nyanserar dock genom att tillägga att det finns någon enstaka anställd kvar i komplexet, vaktmästare eller motsvarande, som samarbetar fullt ut med demonstranterna.

Enligt Kryvdyk tog Majdan-rörelsen över byggnaden tidigt i morse.

Nyval kan hållas i maj

– I dag har han lämnat huvudstaden, säger oppositionsledaren Vitalij Klytjko i parlamentet, syftande på Janukovytj.

Om parlamentet röstar för att avsätta Janukovytj kan nyval hållas senast i maj, enligt Klytjko.

Enligt gårdagens uppgörelse ska Janukovytj sitta kvar tills val hålls senare i år, troligen först i höst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet