Julián Castro kastar in handduken i det amerikanska presidentvalet. Foto: Chris Carlson/AP/TT

Presidentkandidat hoppar av kampanj

Uppdaterad
Publicerad

Den demokratiska presidentkandidaten Julián Castro avslutar sin kandidatur, det meddelar han på Twitter. Anledningen ska vara det vikande väljarstödet inför det demokratiska primärvalet.

Julián Castro från Texas hoppar nu av det demokratiska primärvalet inför presidentsvalet i USA. Det meddelade han under torsdagen via ett videoklipp på Twitter.

Kandidaten har länge dragits med dåliga opinionsiffror och har haft svårt att finansiera sin kampanj, medan motståndare i primärvalet så som Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Joe Biden och Pete Buttigeig lyckats bättre med opinionen och uppmärksamheten.

Demokraternas primärval

Beskedet kommer bara  en månad innan premiärvalet drar igång på allvar i Iowa.

Kritiserade systemet

Enligt CNN spenderade Julián Castro slutet av sin kampanj med att kritisera hur demokraternas primärval var uppbyggt. Han menar att de första delstaterna som röstar i primärvalet inte speglar den bredare väljarskaran bland demokraterna – och att det ger vissa presidentkandidater en fördel.

Presidentkampanjen varade under ganska exakt ett år eftersom Castro lanserade sin kampanj i januari 2019.

I skrivande stund är det fortfarande 14 demokratiska presidentkandidater som ställer upp i primärvalet, enligt The New York Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Demokraternas primärval

Mer i ämnet