Prins Henrik med sin fru, drottning Margrethe. Foto: TT

Prins Henriks tillstånd förvärrat

Uppdaterad
Publicerad

Danske kronprinsen Frederik har avbrutit sin vistelse i Sydkorea efter att hans pappa prins Henriks hälsotillstånd allvarligt förvärrats, skriver det danska hovet i ett pressmeddelande.

Prins Henrik, som är gift med Danmarks drottning Margrethe, lades in på Rigshospitalet i slutet av januari efter att ha insjuknat under ett besök i Egypten, där han vistats sedan början av januari.

Senare har det framkommit att prinsen bland annat har en tumör i vänstra lungan.

Allvarligt sjuk

Enligt Danmarks Radios kulturkorrespondent Mette Hybel, indikerar det danska kungahusets pressmeddelande att situationen är allvarlig.

– Kronprinsen kommer inte hem från en resa om det inte är viktigt att han finns vid sin fars sida.

– Det här är första gången som hovet skickar ut den här typen av oroande information om prins Henriks tillstånd, säger hon till DR.

Lunginflammation

Enligt DR var tumören som hittades i prins Henriks lunga godartad, men han har också drabbats av en lunginflammation, vilket kan vara allvarligt för äldre personer.

– Lunginflammation kan vara mycket allvarligt när vi kommer upp i åldern och är försvagade.

– När kronprinsen åker hem från OS, då är det allvarligt, säger DR-journalisten och läkaren Peter Qvortrup Geisling.

Prins Henrik var inlagd på sjukhus även i somras. I höstas meddelade kungahuset att han lider av demens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.