Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad talar för och emot en labbläcka? Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi, svarar på tre frågor i videon. Foto: SVT/AP/TT

Professorn: Vetenskapliga utredningarna talar för spridning från matmarknad

Publicerad

Covid-19:s ursprung fortsätter att debatteras. FBI:s högsta chef hävdar att coronaviruset sannolikt kom från en labbläcka i Wuhan men professorerna Ali Mirazimi och Magnus Gisslén är försiktigt skeptiska till den teorin.

– Det finns publicerade vetenskapliga arbeten som pekar mot att utbrottet börjat på matmarknaden i Wuhan, säger Ali Mirazami, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.

Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet, har samma invändning.

– Det är väldigt svårt att veta vad de (FBI red. anm.) har för uppgifter, vad de bygger det där på. Det som finns publicerat och som är väl klarlagt är att det finns en koppling till fisk- och skaldjursmarknaden i Wuhan där man också handlat med vilda djur, säger Gisslén och fortsätter:

– Sen är frågan: hur har viruset kommit till mellanvärden på marknaden? Det troligaste är att det är vilda djur som sålts på marknaden som i sin tur fått det via fladdermöss. Men sen går det naturligtvis inte att utesluta att någon har blivit smittad via ett labb och sedan spridit vidare till marknaden, säger Gisslén.

Hör Ali Mirazimis resonemang i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.