Bild från sammandrabbningar i Donetsk, i östra Ukraina, på söndagseftermiddagen. Foto: TT

Proryska aktivister intog flera byggnader

Uppdaterad
Publicerad

Ett 50-tal proryska demonstranter bröt på söndagen igenom en polisspärr i den östukrainska staden Donetsk och stormade den största statliga byggnaden i staden.

Det var en utbrytargrupp ur en större grupp på 2.000 demonstranter som samlats på stadens största torg.

Utbrytarna kastade smällare mot polisen under stridsropet ”Donetsk är en rysk stad”. Väl inne i regeringsbyggnaden hissade de den ryska flaggan från byggnadens tak. En AFP-reporter på plats uppgav att polisen fört fram en vattenkanon till byggnaden men att inget våld använts mot aktivisterna.

Krimkonflikten

Stormade säkerhetspolisens lokalkontor

Donetsk är den störtade och landsflyktige förre presidenten Vitor Janukovytj hemstad.

Utländska medier rapporterar att de omkring 500 poliserna på plats inte ingripit mot den grupp av demonstranterna som tagit sig in i byggnaden.

Hissade rysk flagga i Charkiv

Ett tiotal proryska demonstranter har tagit sig förbi polisens avspärrningar och stormat en regional regeringsbyggnad i staden Charkiv i östra Ukraina, där de hissat den ryska flaggan, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Polisen ska inte med våld ha försökt stoppa demonstranterna från att ta sig in i byggnaden.

Samtidigt rapporterar Reuters att en folkmassa stormat den statliga säkerhetspolisens lokalkontor i den närbelägna staden Lugansk.

Inga människor ska ha skadats under händelserna i Donetsk och Lugansk.

Viktigt industricentra

Miljonstaden Donetsk är en av östra Ukrainas viktigaste industricentra och är starkt ryssinfluerat. Varje söndag har ett slags proryska massmöten hållits på torget, med krav på en folkomröstning kring vart östra Ukraina ska höra. Parollerna har varit ”ge oss en folkomröstning” och ”Nato go home”.

Ryssland har avfärdat anklagelser om att man efter annekteringen av Krim tänker gå vidare med det ryskdominerade östra Ukraina. Men samtidigt har Ryssland trappat upp sin truppnärvaro längs den ukrainsk-ryska gränsen med omkring 40 000 man. Trots att Kreml bedyrat att soldaterna är på väg därifrån har bara några hundra flyttats tillbaka till sina ordinarie förläggningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet