Demonstranter använder en hemmagjord slunga för att kasta tegelstenar mot ett polishus i Hongkong Foto: TT

Protester i Hongkong fortsätter – polis sköt tårgas

Uppdaterad
Publicerad

Polis sköt återigen tårgas mot demonstranter i centrala Hongkong i dag. Tusentals demonstranter samlades för andra dagen i rad för att marschera genom staden och visa sitt missnöje med den demokratiska utvecklingen i regionen.

Sammandrabbningen mellan demonstranterna och polisen, som sköt tårgas mot en mindre grupp av demonstranterna, avslutades snabbt då demonstranterna backade undan och anslöt sig till en större grupp.

Protesterna i Hongkong har pågått i över två månader. Lördagens demonstrationer samlade över 100 000 personer enligt arrangörerna. Protesten började i lugnt tempo och anda, men avslutades desto våldsammare och kravallpolis avfyrade tårgas mot demonstranter som bland annat hade krossat fönster på polisfordon. Fler än 20 personer greps under natten till söndag, enligt polisen.

Trots att Kina lyft ännu ett varnande finger mot proteströrelsen ger inte demonstranterna vika.

Uppmanar till masstrejk

Den kinesiska statliga nyhetsbyrån Xinhua rapporterar att Kinas regering ”inte kommer att sitta och titta på och låta situationen fortgå. Vi är övertygade om att Hongkong kommer att kunna lösa svårigheter och framtida utmaningar”.

Förutom två planerade demonstrationer under söndagen uppmanar proteströrelsen till masstrejk på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.