Protest i Lofoten mot oljeutvinning Foto: SVT

”Oljeborrningen måste få ett slut”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöengagerade ungdomar från bland annat Sverige, Norge, USA och Canada har i dag bildat Ungdomens Arktiska Råd. Det skedde i Lofoten där 400 ungdomar varit på ett internationellt läger mot oljeborrning i en vecka. Ungdomens Arktiska råd ska arbeta med att påverka processerna på hög i nivå i Arktiska Rådet där Kanada nu är ordförande.

Arktiska Rådet samarbetar om miljöåtgärder och regler kring utvinningen av naturresurserna runt Nordpolen. Fram till i vår var Sverige ordförande.

– I Arktis finns enorma naturresurser och känsliga ekosystem som hotas av klimatförändringar. Det finns inget forum där arktisk ungdom kan påverka processerna, säger Ingrid Skjoldvaer från miljöorganisationen Natur och Ungdom.

Internationellt läger

Natur och Ungdom har ansvarat för det internationella lägret i Lofoten. Det har varit föreläsningar och seminarier om det hot mot klimatet som oljeutvinningen runt om i världen utgör. Bland andra har aktivister från Nigeria deltagit.

Svenske fältbiologen Staffan Bråsjö säger att han är avundsjuk på Norges vackra natur.

– Som svensk tycker jag det är förkastligt om det skulle bli oljeutvinning i detta dramatiska landskap, säger han.

– Alla vet att koldioxidutsläppen är alltför höga och med oljeborrning ökar de ytterligare, detta måste få ett slut, tycker Regan Burden från Labrador i Kanada.

Stora partierna för oljeborrning

Den norska staten och oljebolaget Statoil har länge velat inleda provborrningar efter olja i Lofoten. Hittils har miljöopinionen emellertid lyckats stoppa oljeriggarna. De tre stora partierna i Stortinget är alla för oljeborrning – medan de fyra små är motståndare. Arbeiderpartiet sade ja till att inleda en konsekvensutredning vid sitt senaste landsmöte. En konsekvensutredning har hittills alltid lett till utvinning. Dessutom är Höyre och Fremskrittspartiet, som ser ut att vinna valet, för oljeborrning.

– Lofoten är ett sårbart område, det är lekplats för världens största torskbestånd och en oljeutvinning kommer att få katastrofala följder säger Silje Lundberg ordförande i norska Natur och Ungdom.

Hittills har sockeln utanför Lofoten undersökts med seismik, en metod som skrämmer bort fisken. Sockeln utanför Lofoten är endast någon dryg mil bred vilket gör det svårt för fiskefartyg och oljeriggar att samsas. Fiskarna i Nordnorge är också hårda motståndare till oljeutvinningen.

Tränar på civil olydnad

Miljöaktivisterna har ägnat veckan åt att träna på civil olydnad. De har utbildats av professionella aktivister på Greenpeacefartyget Arctic Sunrise som är på väg till Arktis för kampanj mot exploateringen där. Bland annat har ungdomarna fått ligga i vattnet i överlevnadsdräkter och med stora plakat demonstrerat mot oljeutvinningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer