Protester utanför OS-invigningen: ”Hemskt att man kör på med spelen”

Uppdaterad
Publicerad

De olympiska spelen 2020 fick sin officiella start i Tokyo på fredag, om än 364 dagar sent. Men långt ifrån alla i Japan känner sig redo att fira. I Tokyo ägde flera demonstrationer rum både innan och under invigningsfesten.

Beslutet att köra på med OS ett år efter att spelen tvingades ställas in på grund av coronapandemin har väckt ilska bland japaner. I maj rapporterade BBC att 70 procent av japaner är emot beslutet att hålla evenemanget, men Olympiska kommittén och Japans regering stod fast vid beslutet.

Tomomi Yamaguchi var en av flera som demonstrerade mot OS under fredagen.

Tokyo 2020

– Jag tycker att det är hemskt att man kör på med spelen, säger hon till nyhetsbyrån Reuters.

Hundratals deltog

Hundratals personer deltog i protester utanför arenan under invigningen, rapporterar Reuters.

Bara en tredjedel av japanerna har hunnit få minst en dos vaccin, vilket har lett till stor oro för att spelen kan bli ett superspridarevenemang. Flera än 100 personer som är involverade i de olympiska spelen har redan testats positivt.

Samtidigt vill många japaner att spelen ska kunna hållas.

– Det är en svår tid. Men när jag tänker på känslorna hos de idrottare som har förberett sig för tävlingarna vill jag verkligen att spelen ska hållas även utan åskådare, sade Tokyobon Hideko Kobori, som såg öppningsceremonin hemma tillsammans med familjen, till Reuters.

Se bilder från protesterna utanför OS-arenan under invigningen på klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet