Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ginna Lindberg, Sveriges Radios korrespondent i Washington om betydelsen för det senaste brottsmålsåtalet mot Donald Trump. Foto: TT/AP/SVT

Pulsen höjs i rättegången mot Trump: ”Alla har en åsikt”

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot Trump beskrivs som en cirkus av historiska mått. Nu är det upp till domstolen att hitta en opartisk jury – en mycket svår uppgift enligt USA-korrespondenten Ginna Lindberg.

– I dagens polariserade USA har i stort sett alla en stark åsikt om Donald Trump, säger hon.

Fem rättegångsdagar har passerat i målet där Donald Trump står anklagad för bokföringsbrott efter att ha betalat ”hyschpengar” till den tidigare porrstjärnan Stormy Daniels. Den tidigare presidenten har själv kallat processen för en ”häxjakt”.

Utanför rättssalen har hundratals personer samlats för att följa den historiska händelsen – och känslorna är starka.

– Det är ett enormt tryck. Det är proppfullt med journalister, poliser och demonstranter, säger Ginna Lindberg, Sveriges Radios korrespondent i Washington.

I veckan inleddes en avgörande del i rättegången, nämligen valet av juryn som ska döma i fallet. Uppgiften är en utmaning eftersom de som väljs ut inte får ha några förutfattade meningar om Trump.

– I dagens otroligt polariserade USA så har i stort sett alla en åsikt. Det kommer att bli svårt och ta mycket längre tid än vanligt, säger Lindberg.

Får svara på 42 frågor

Hittills har sju av 18 jurymedlemmar valts ut. Att fylla de resterande platserna spås ta flera dagar. Sammanlagt rör det sig om hundratals kandidater som ska gås igenom.

– De får svara på sammanlagt 42 frågor om allt från medievanor till var de bor. Det är en väldigt utdragen process, säger Stefan Åsberg, SVT:s USA-korrespondent som nyligen återvänt från New York.

Processen försvåras av att New York består av mestadels demokratiska väljare, något som flera gånger påpekats av Trump och hans försvarare.

– Rent faktiskt ska det inte påverka men det kommer sannolikt att färga rättsfallet. Om Trump fälls kommer han och hans anhängare alltid kunna hävda att det var politiskt motiverat, säger Stefan Åsberg.

Rättegången väntas pågå i två månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.