Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ett kortare utdrag ur president Putins tal. Foto: Reuters

Putin lovar hårt svar mot Wagner: ”Ett väpnat myteri”

Uppdaterad
Publicerad

Vladimir Putin lovar att svara hårt mot Wagnergruppen efter att de gått in i Ryssland och tagit över flera orter.

I ett extrainsatt tal till nationen kallar Putin privatarméns agerande som ett väpnat myteri.

– Vi kommer att försvara vår stat från förräderi inifrån, säger president Putin.

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin har vänt sig mot ryska ledningen och har tagit över de ryska orterna Rostov-na-Donu och Voronezj.

Agerandet är ett ”hugg i ryggen” mot Ryssland och det ryska folket menar president Vladimir Putin som liknar agerandet med den ryska revolutionen 1917.

Väpnat uppror i Ryssland

– Vad vi ser här är förräderi. Vårt svar kommer att bli hårt. Vi kommer att agera bestämt för att stabilisera situationen i Rostov-na-Donu, säger Putin i ett tal till nationen under morgonen.

– Alla som har deltagit i detta myteri kommer att straffas. Jag kommer att göra allt för att försvara Ryssland.

”Militären har fått order”

Säkerhetstjänsten FSB sa sent i går kväll att Pregozjin uttalanden utgör en ”uppmaning till en väpnad inbördeskonflik på rysk territorium”. Säkerheten ska ha stärkts i Moskva och en anti-terroråtgärder har införts i flera regioner i landet. Det ryska nationalgardet ska ha satts i full beredskap med anledning av Wagnergruppens agerande.

Exakt hur Ryssland kommer svara är ännu okänt men Putin säger i sitt tal att Rysslands väpnade styrkor och andra myndigheter har fått de order som är nödvändiga.

”Ett hot mot nationen”

Putin beskriver Wagnergruppens attacker som närmast ett existensiellt hot mot nationen och det ryska folket. Putin säger i sitt tal att han kommer agera hårt för att försvara faderslandet.

– För vår suveränitet och självständighet, för rätten att vara Ryssland, en stat med en tusenårig historia är det här en strid när vårt folks öde kommer avgöras. Det kräver en enighet av samtliga styrkor. Enighet och ansvar när allt som försvagar oss måste sättas åt sidan, all form av oenighet som våra externa fiender kan uttnyttja föratt underminera oss inifrån.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I ett extrainsatt tal till nationen på lördagen kallar Rysslands president Vladimir Putin privatarmén Wagnergruppens agerande som ett väpnat myteri. Hör hela talet i videon ovan. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Väpnat uppror i Ryssland

Mer i ämnet