Rysslands president Vladimir Putin höll tal i samband med att han undertecknade ett avtal om att Krim ska bli ryskt. Foto: SVT

Putin om Ukraina: Väst har gått för långt

Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin höll ett bejublat tal när han tillkännagav att Krim blir en del av Ryssland. Här några utdrag ur talet.

Den 18 mars höll Rysslands president ett tv-sänt tal innan han skrev under ett avtal med Krims ledare om att halvön ska vara en del av Ryssland. Han uppehöll sig länge vid vad han anser vara västvärldens svek. Agenda, som ägnar hela sändningen 23 mars åt Ukrainakrisen, har ställt samman några utdrag ur talet:

– Vi blev lurade gång på gång, beslut fattades bakom ryggen på oss, vi ställdes inför fullbordat faktum. Nato utvidgades österut och militär infrastruktur placerades vid våra gränser. De sade hela tiden till oss att det här inte angick oss. Det är lätt att säga, sade Putin i sitt tal.

– När det gäller Ukraina har väst gått för långt, agerat okänsligt, oansvarigt och oprofessionellt, sade han.

Om västländerna sade han:

– De var fullt medvetna om att det finns miljoner ryssar i Ukraina och på Krim. De måste ha förlorat all politisk instinkt och sunt förnuft om de inte förutsåg konsekvenserna.

– Ryssland hade hamnat i ett läge utan möjlighet till reträtt. Det finns en gräns för hur hårt man kan spänna en fjäder. Det måste man alltid komma ihåg, sade Putin.

– Vi har redan hört deklarationer från Kiev om att Ukraina skyndsamt ska gå med i Nato. Vad skulle det innebära för Krim och Sevastopol i framtiden? Det skulle betyda att Natos flotta skulle få tillträde till denna ryska hjältestad och det skulle utgöra ett hot mot hela södra Ryssland, sade han.

Inslaget sändes i Agenda söndag 23 mars. Se programmet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet