Indonesiens president Joko Widodo meddelade på fredagen att Putin planerar delta på G20-mötet i november. Foto: AFP/TT

Putin planerar delta på G20-möte på Bali

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin har bjudits in till årets G20-möte och har enligt Indonesiens president tackat ja.

Något som gör det problematiskt för USA:s president som tidigare deklarerat att han vill att Ryssland utesluts från G20.

USA:s president Joe Biden och hans rådgivare för samtal om hur man ska hantera toppmötet för G20 i november där värdlandet för mötet, Indonesien, fått bekräftat att Rysslands president Vladimir Putin planerar att delta.

Biden har tidigare sagt att Ryssland borde kastas ut från G20 och flera i hans administration har gått ut från G20-evenemang när ryska delegater närvarat. Men för att Ryssland skulle förlora sitt medlemskap krävs enighet bland G20:s medlemsländer – vilket inte finns, då Kina varit tydligt med att inte stödja ett sådant förslag.

Men något beslut om att USA skulle bojkotta toppmötet har inte tagits än, enligt Vita husets pressekreterare Jen Psaki.

– Mycket kan hinna hända fram tills dess. Men vi har inte sett någon indikation hittills från Rysslands håll att delta i diplomatiska samtal på ett konstruktivt sätt. Vår förhoppning är verkligen att det kommer att ändras – för diplomatiska samtal är det enda sättet att få slut på den här konflikten och president Putin skulle kunna avsluta det här i morgon – han skulle kunna avsluta det just nu, säger Psaki på en presskonferens.

Indonesien: ”Låt det inte bli en splittring”

Men Jen Psaki konstaterar också att hon inte vill gå händelserna i förväg.

– Presidenten har offentligt uttryckt motstånd mot att president Putin deltar i G20. Vi har välkomnat ukrainare att delta – eller att bjudas in att delta. Men det är sex månader kvar. Vi kan inte förutse nu hur det kommera att se ut då, säger Psaki och lägger också till att de pratat med Indonesien.

– Vi har förmedlat vår åsikt – att vi inte tycker att de (Ryssland, reds. anm.) ska vara en del av det vare sig offentligt eller privat.

Enligt Jen Psaki så har Vita huset uppfattningen om att inbjudan från Indonesien har gått ut innan Rysslands invasion i Ukraina. Men i ett uttalande på fredagen betonade Indonesiens president Joko Widodo att han vill ena medlemsländerna.

-Indonesien vill ena G20. Låt inte det bli en splittring. Fred och stabilitet är nycklarna till återhämtning och utveckling av världsekonomin, sade Widodo när han bekräftade att Putin tackat ja.

Widodo har även bjudit in Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Fakta: G20

G20 består av 19 länder samt EU.

Organisationen grundades av dåvarande G7-gruppen 1999, med världens ekonomiskt ledande nationer som medlemmar.

Främst ekonomiska spörsmål dryftas av gruppen. Senaste mötet var i Rom i oktober 2021.

G20 består av: Argentina, Australien, Brasilien, EU, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Tyskland och USA.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.