Foto: TT

Putin: Turkiet kommer att ångra sig

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet kommer att få ångra ”mer än en gång” att man sköt ned ett ryskt stridsflygplan.

Det sade den ryske presidenten Vladimir Putin i dag i ett tal till nationen.

Putin tillade att Ryssland ”inte kan blunda för Ankaras stöd till terrrorister”, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Putin sade också att stater inte kan tillämpa olika moraliska måttstockar kring terrorism eller använda terrorgrupper för siina egna mål, en formulering som enlgit nyhetsbyrån är direkt riktat mot Väst.

Turkiet sköt ned ryskt stridsflygplan

Fler sanktioner

Putin passade också på att annonsera ytterligare sanktioner mot Turkiet. Redan nu råder importförbud på en del turkisk mat. Ryssland har också anklagat den turkiska presidenten Tayyip Erdogan och hans familj för att dragit fördelar av IS smuggling av olja. Turkiet avvisar anklagelserna.

– Vi planerar inte något vapenskrammel, men om någon tror att man kan begå ett sådant här vedervärdigt krigsbrott, att mörda våra medborgare, och komma undan med åtgärder som rör deras tomater ... är det ett gruvligt misstag.

Bara minuter efter att Putin slutat tala sade hans energiminister, Alexander Novak, att de rysk-turkiska samtalen om gasleveranser till Turkiet stoppats. En symbolisk handling, enligt Reuters, som var ämnad att lägga kraft bakom presidentens ilska.

Från turkiskt håll har anklagelserna också fortsatt att hagla. Men tonen har alltjämt varit mer försonande.

I ett uttalande från den turkiska premiärministern Ahmet Davutoglu sägs att Turkiet mer än gärna delar detaljer om vad som hände när det ryska planet sköts ned, uppger Reuters.

Oense om plats

Det var den 24 november som det meddelades att Turkiet skjutit ned ett ryskt stridsflygplan av typen Su-24 vid gränsen mellan Turkiet och Syrien. De båda länderna är djupt oense om exakt var planet befannn sig när det sköts ned. Ryssland hävdar att det befann sig i syriskt luftrum, medan Turkiet uppger att det trängt in i turkiskt luftrum och fått flera varningar innan det besköts.

Pllanets båda piloter sköt ut sig innan det störtade på syriskt territorium. Den ene rapporteras ha dödats av milissoldater, men den andre kunde tas om han och föras till en rysk flygbas i Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiet sköt ned ryskt stridsflygplan

Mer i ämnet