Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Vladimir Putins tal i klippet. Foto: Reuters

Putin: Vårt mål är att avsluta detta krig – inte elda på

Publicerad

Vladimir Putin hävdar att Ryssland inte vill elda på konflikten, som han nu benämner som ett ”krig”. På en pressträff kallade han även Patriot ett ”ganska gammalt” luftvärnssystem som det finns motmedel tilll.

Alla väpnade konflikter slutar med diplomatiska förhandlingar. Det sa president Vladimir Putin på en presskonferens i samband med ett statsrådsmöte på torsdagen.

– Vårt mål är inte att elda på en militär konflikt, utan tvärtom, att avsluta detta krig.

Kriget i Ukraina

Han använde det ryska ordet för krig, ”voina” (война) – ett avsteg från tidigare språkbruk. Sedan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari har ryska politiker och statskontrollerade medier konsekvent kallat anfallskriget en ”militär specialoperation”.

Kallar Patriot ”gammalt”

Putin kommenterade även att USA ska skicka luftvärnssystemet Patriot till Ukraina. Han kallade det ett ”ganska gammalt system” som Ryssland kommer klara att bemöta.

– De som är emot oss hävdar att det här är ett försvarsvapen. Vi ska ha det i åtanke, sa presidenten med tillägget att det alltid finns ett passande motmedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet