Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jörgen Elfving om risken för att Ryssland använder kärnvapen eller kemiska stridsmedel i klippet. Foto: Maxim Shipenkov/EPA/TT & SVT

Putins kärnvapenhot: ”Kommer använda alla medel vi har”

Uppdaterad
Publicerad

I sitt tal till nationen antydde Rysslands president Vladimir Putin att landet kommer att ”använda alla tillgängliga medel” om Rysslands integritet hotas. Enligt den tidigare överstelöjtnanten Jörgen Elfving går uttalandet i linje med Rysslands tidigare hot mot väst.

– Det är som vanligt från rysk sida. Man antyder någon form av hot utan att precisera vad det är frågan om.

– Vårt land har också en rad förstörelsevapen, inom vissa områden mer avancerade än de som finns i Natoländer. Om vårt lands territoriella integritet hotas kommer vi utan att tveka använda alla tillgängliga medel för att skydda Ryssland och vårt folk. Det här är ingen bluff, sa Putin i onsdagens tal till nationen.

Uttalandet har återigen väckt en oro för att Ryssland kan komma att använda kärnvapen under kriget i Ukraina, något som en rad västländer sedan tidigare varnat för.

Ett sådant beslut kommer dock inte att fattas lättvindigt av Ryssland, enligt Jörgen Elfving. Bruk av kärnvapen skulle troligtvis få konsekvenser åt båda håll, säger han.

– Sätter man in dem i Ukraina skulle sannolikt även Ryssland drabbas, beroende på vilken typ av vapen det är och vart nedfallet av radioaktiva ämnen tar vägen, säger han.

Hör Jörgen Elfving om risken för en upptrappning av kriget i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.