EU fryser Putins och Lavrovs tillgångar

Uppdaterad
Publicerad

Sanktioner riktas direkt mot Rysslands president Vladimir Putin och utrikesminister Sergej Lavrov i nästa sanktionspaket från EU.

Deras tillgångar fryses, bekräftar utrikesminister Ann Linde (S) i Bryssel.

Linde och hennes EU-kollegor samlades på fredagseftermiddagen för att spika de sanktioner som EU-ländernas stats- och regeringschefer i princip enades om i torsdags.

Och så lade man till två blytunga namn på listan: Rysslands president Vladimir Putin och hans utrikesminister Sergej Lavrov.

Kriget i Ukraina

Putin och Lavrov är sanktionerade nu, efter det här beslutet. Deras tillgångar fryses, berättar Linde på väg ut från mötet i Bryssel.

Hon är mycket nöjd med EU-ländernas samlade sanktionsbeslut, med ett omfattande paket av sanktioner.

– Det här är det historiskt största som vi har tagit någon gång. Vi kom också överens om att vi troligen behöver ta ytterligare paket och att vi också behöver ta paket mot Belarus. Det har skett attacker från deras territorium och det är brott mot internationell lag, säger utrikesministern.

Resor tillåts

Att en president och en utrikesminister drabbas är oerhört ovanligt. Men det är inte unikt. Exempelvis är Belarus president Alexander Lukasjenko sedan länge på EU:s sanktionslistor. När det gäller Ryssland är dessutom omständigheterna så speciella.

Att Putin och Lavrov inte resestoppas beror på fortsatta förhoppningar om någon form av diplomati.

– Den ukrainska ledningen ser ju vad som händer. De hoppas ändå att man ska få ett slut på det här och då måste man låta Lavrov och Putin kunna resa, säger Linde.

Drabbar hela ekonomin

EU har på kort tid aviserat en rad sanktioner mot Ryssland, inte bara de som nu riktas mot det politiska toppskiktet. Bland annat begränsas exporten av högteknologiska varor till Ryssland, stadsägda företag stängs av från den amerikanska marknaden och ryska banker stängs ute från andra länders banksystem.

Torbjörn Becker, chef på Östekonomiska Institutet, framhåller att sanktionerna kommer att slå hårt mot i princip hela den ryska ekonomin.

– Det går inte att använda kort utomlands. Det drabbar vilken individ som helst som har ett bankkort men sen drabbar det statskassan, de stora företagen och bankerna också så klart, säger han till SVT.

Han anser att sanktionerna hade kunnat vridas upp ytterligare.

– Det är tuffa sanktioner men det finns ju mer att göra. Man skulle kunna sätta in sanktioner där man utesluter Ryssland från Swift, och begränsa deras försäljning av olja och gas till världsmarknaden.

USA följer

Senare under fredagskvällen meddelade Vita huset att även USA inför sanktioner mot Putin och Lavrov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet