Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överlevare i Indien: ”Min dotter dog framför mina ögon”

Räddningsoperation i indiska Odisha avslutad – signalfel trolig orsak till tågolycka

Uppdaterad
Publicerad

Räddningsinsatsen efter tågolyckan i Odisha är avslutad. Det meddelar indiska myndigheter, skriver internationella medier. Sannolikt var det ett signalfel som orsakade 275 människors död.

– De skyldiga bör få det strängaste straffet – de kommer inte att komma undan, sa premiärminister Narendra Modi på en presskonferens.

På lördagskvällen hittades ytterligare 15 kroppar när räddningsarbetare använde en en kran för att lyfta ett lokomotiv som landat på en passagerarvagn, skriver AP. Därmed konstateras att över 300 personer dog i tågolyckan i östra Indien – den värsta på 2000-talet. Dessutom skadades över 900 personer.

Vad orsakade tågkraschen?

Passagerartåget spårade troligtvis ur till följd av ”en förändring som skedde när det elektroniska ställverket arbetade”, det vill säga en typ av signalfel i det komplexa system som reglerar spårbyte för att undvika kollision.

Det sa Indiens järnvägsminister Ashwini Vaishnaw på söndagen, enligt DW. Samtidigt påpekade ministern att det inte är lämpligt att ge mer detaljer förrän den slutgiltiga undersökningsrapporten släpps.

Narendra Modi: Kommer vända på varje sten

När Narendra Modi besökte olycksplatsen i staden Baleshwar under lördagen sa han att incidenten ska undersökas från alla håll.

– Regeringen kommer vända på varje sten, sa premiärministern och tillade att stränga straff kommer att utdömas mot den som är ansvarig.

Enligt Reuters har myndigheter har utlovat en miljon rupier, motsvarande drygt 130 000 kronor, som kompensation till de avlidnas familjer. Allvarligt skadade kommer att få 200 000 rupier, runt 26 000 kronor, och de som skadats lindrigt ska få 50 000 rupier, drygt 6 500 kronor.

Flera världsledare har uttryckt sina kondoleanser, bland andra presidenterna Emmanuel Macron, Xi Jinping, Vladimir Putin och Joe Biden.

Inledningsvis rapporterades att över 300 personer omkommit. Den siffran reviderades senare ned av indiska myndigheter till totalt 275 omkomna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.