Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vågar man åka tåg i Indien? Så resonerar SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel. Foto: SVT

SVT:s Indienkorrespondent om tågolyckan

Uppdaterad
Publicerad

På fredagskvällen spårade ett tåg ur och kraschade in i ett godståg i den indiska delstaten Odisha. Med 275 döda beskrivs olyckan som en av de värsta i landets historia.

– Det här är den absolut värsta på 2000-talet, säger SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel.

Exakt vad som orsakade den katastrofala tågurspårningen i delstaten Odisha söder om Kolkata är ännu okänt. Men en preliminär rapport gör gällande att det kan vara följden av ett signalfel. En kommission som ska utreda händelsen har redan tillsatts, enligt myndigheterna.

– Myndigheten för järnvägssäkerhet ska också göra en utredning för att hitta orsaken till olyckan, säger järnvägsminister Ashwini Vaishanaw.

Scenerna och vittnesmålen från olycksplatsen i staden Baleshwar ger en fruktansvärd bild av en av de dödligaste tågolyckorna i Indien på nästan två decennier. Närmare 300 har bekräftats döda och omkring 900 skadats. Och dödssiffran befaras stiga då människor fortfarande sitter fastklämda i vagnarna.

– Det är ett otroligt omfattande räddningsarbete som pågår, säger Indienkorrespondent Malin Mendel i SVT:s direktsändning.

”Olyckorna kommer bli färre”

Trots satsningar på infrastruktur och teknik sker årligen flera hundra händelser på järnvägarna i landet.

– Indien har ett av världens mest omfattande järnvägsnät, så det finns många ställen där det kan ske stora och små olyckor, säger Mendel.

Järnvägsnätet byggdes under kolonialtiden, när britterna styrde Indien, och enligt Malin Medel är vissa delar i dag väldigt gamla och i behov av modernisering.

– De vanligaste olyckorna sker på grund av enkla saker som signalfel och mänskliga faktorn, någon fattar fel beslut. Jag ser en utveckling där olyckorna kommer att bli färre och mindre allvarliga, absolut, men samtidigt är det ett sånt enormt tågnät och mycket tåg, så det är klart att det ta tid.

Inledningsvis rapporterades att över 300 personer omkommit. Den siffran reviderades senare ned av indiska myndigheter till totalt 275 omkomna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.