Torbjörn Lodén, professor i Kinas språk och kultur vid Stockholms universitet, säger att de häktade kanadensarna hålls som gisslan av Kina. Foto: Lars Pehrson, SvD/TT, Andy Wong, TT

Svenska forskare och ex-diplomater skriver öppet kravbrev till Kina

Uppdaterad
Publicerad

Över hundra internationella forskare och tidigare toppdiplomater, varav nio svenskar, kräver att Kina friger två kanadensiska medborgare omedelbart. Samtidigt växer rädslan för att besöka landet.

– Efter det att de kinesiska myndigheterna gripit dessa två kanadensare känns det tyvärr inte längre säkert att besöka Kina, säger Torbjörn Lodén vid Stockholms universitet till SVT Nyheter.

I ett öppet brev som publicerades i måndags kräver 143 forskare och ex-diplomater att den före detta diplomaten Michael Kovrig och affärsmannen Michael Spavor friges omedelbart och återförenas med sina familjer.

Nio svenska forskare och före detta toppdiplomater har undertecknat brevet till Kina.

Huawei-bråket mellan Kina och Kanada

Gripandena inträffade i december 2018 och har skapat en våg av rädsla hos internationella forskare och diplomater för att besöka och verka i Kina.

– Utbyte med Kina på olika områden är väldigt viktigt både för Kina och för omvärlden. Men efter det att de kinesiska myndigheterna gripit dessa två kanadensare känns det tyvärr inte längre säkert att besöka Kina. Det är tragiskt, säger Torbjörn Lodén, professor emeritus i Kinas språk och kultur vid Stockholms universitet.

”Rättsövergrepp”

Björn Skala, Sveriges tidigare ambassadör i Kina, har också undertecknat brevet som New York Times uppmärksammat. Skala har även tjänstgjort i Wien som ambassadör och har haft flera framträdande positioner på utrikesdepartementet.

– Vi är väldigt angelägna om att upprätthålla goda kontakter med Kina. Det vore fel att med tystnad acceptera de rättsövergrepp som pågår i olika riktningar, säger Björn Skala till SVT Nyheter.

Björn Skala, före detta ambassadör i Peking och Wien. Foto: TT

”Håller dem som gisslan”

När brevet publicerades hade 27 diplomater från sju länder och 116 forskare från 19 länder undertecknat skrivelsen.

Gripandet av kanadensarna är en gisslansituation, menar Torbjörn Lodén.

– Det här är väldigt oroväckande. Det är ett exempel på hur en stormakt struntar i grundläggande rättsprinciper. Man griper två kanadensare och håller dem som gisslan för att försöka pressa Kanadas regering att frige telekombolaget Huaweis finansdirektör Meng Wanzhou, som de amerikanska myndigheterna begär att Kanada ska utlämna till USA, säger Torbjörn Lodén till SVT Nyheter.

Storbritanniens tidigare utrikesminister sir Malcolm Rifkind och före detta EU-kommissionären Chris Patten samt Australiens tidigare utrikesminister Gareth Evans är några av de 143 personerna som har undertecknat brevet till Kina.

SVT Nyheter söker Kinas ambassad i Stockholm för kommentar.

Rättelse: I en första version av den här artikeln stod det att sju svenskar hade skrivit under listan. Rätt är nio personer.

Nio svenskar har undertecknat brevet

  • Örjan Berner, fd ambassadör i Ryssland, Polen, Indien, Tyskland och Frankrike.
  • Kurdo Baksi, debattör, författare
  • Ove Bring, professor emeritus i folkrätt, Försvarshögskolan och Stockholms universitet
  • Lars Ellström, fd kulurattaché i Kina.
  • Fredrik Fällman, sinolog, Göteborgs universitet
  • Torbjörn Lodén, professor emeritus i Kinas språk och kultur vid Stockholms universitet, fd kulturattaché i Kina.
  • Björn Skala, fd ambassadör i Kina
  • Magnus Fiskesjö, fd kulturattaché vid svenska ambassaden i Peking
  • Oscar Almén, forskare vid statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Huawei-bråket mellan Kina och Kanada

Mer i ämnet