Foto: TT

Gazakonflikten trappas upp igen

Uppdaterad
Publicerad

Efter den 72 timmar långa vapenvilan avfyrades nya raketer från Gaza mot Israel, som besvarade attackerna.

De väpnade grupperna Islamiska jihad och Hamas i Gaza avfyrade över 30 raketer mot Israel på fredagen och skadade minst två personer, enligt den israeliska militären. Den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu beordrade då militären att ge igen ”kraftfullt mot Hamas brott mot eldupphöret”. Inom kort svarade Israel med attacker från både stridsflyg och obemannade farkoster, så kallade drönare.

Israels delegation lämnade förhandlingsbordet i Kairo och meddelade att man inte tänkte förhandla medan eldgivningen pågick. Men Egypten, som har medlat mellan parterna, manade till en förlängd vapenvila. Enligt landet utrikesdepartement gjordes framsteg i samtalen trots våldsutbrottet, uppger AFP.

Konflikten i Gaza 2014

Representanter för de palestinska grupperna meddelade att de skulle fortsätta förhandlingarna i Kairo.

Pojke dödad

En av de israeliska attackerna mot ett mål i Shiekh Radwan i norra Gaza stad dödade en 10-årig pojke och skadade elva enligt hälsomyndigheten i Gaza. Nära 1.900 palestinier har dödats och 67 personer på den israeliska sidan sedan offensiven inleddes den 8 juli, enligt FN.

Enligt Hamas återupptogs striderna när det stod klart att några av de krav som den palestinska delegationen framfört för en vapenvila, bland annat en lättnad av blockaden av Gaza och en hamn, inte skulle hörsammas.

Hellre död

Flera av dem som TT har kommunicerat med i Gaza stöttar beslutet att bryta eldupphöret.

–Vi dör hellre än fortsätter att leva under blockaden. Vi har inget liv. Vi kan inte komma ut, inte resa, inte fiska, inte flyga, inte handla, allt som ni utanför tar för givet, säger 22-åriga Farah Ayesh som bor i Rimal, den dyrare delen av Gaza stad.

Fakta: Blockaden av Gaza

* Israel genomför en land- och sjöblockad mot Gaza sedan 2007 efter att Hamas kom till makten.

 * Gränsövergången till Egypten är belagd med restriktioner sedan den egyptiska militären störtade expresidenten Muhammad Mursi i fjol.

 * Blockaden har kraftigt påverkat ekonomin: Exporten har sjunkit med 97 procent jämfört med före, 40 procent av befolkningen är arbetslös och 80 procent tar emot internationellt bistånd.

 * Situationen har förvärrats efter att Egypten stängt smugglingstunnlarna under gränsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet