Abdullah Abdullah, i mitten, under sin valkampanj i Kabul i onsdags. Foto: TT

Raketexplosioner i Kabul

Uppdaterad
Publicerad

Två raketexplosioner hördes vid Kabuls flygplats ungefär samtidigt som vallokalerna öppnade för andra omgången av presidentvalet.

Talibanerna sade sig ligga bakom explosionerna som inte ska ha orsakat allvarligare skador, rapporterar AFP.

Afghanerna utser i valet en efterträdare till Hamid Karzai. Kampen står mellan förre utrikesministern Abdullah Abdullah och den USA-utbildade tidigare finansministern Ashraf Ghani.

Valet i Afghanistan

Om allt går som planerat blir det första gången i Afghanistans historia som ett demokratiskt maktskifte sker. Oron är dock utbredd för att anklagelser om valfusk ska leda till att resultatet ifrågasätts. Anklagelser om oegentligheter har haglat från de båda kandidaterna redan före valet.

Talibanernas sommaroffensiv

Talibanerna har dessutom hotat att störa röstandet och bland annat sikta in sig på vallokalerna. De kallar valet en ”USA-sponsrad charad”. Liknande hot framfördes inför första omgången, som genomfördes utan allvarligare incidenter. Det relativt höga valdeltagandet på nästan 60 procent var ett bakslag för talibanerna. Men nu är de mitt uppe i en sommaroffensiv.

– Den här gången kommer talibanerna försöka kompensera för vad de inte lyckades uppnå i första omgången av valet, säger general Zahir Azimi som är talesman för försvarsdepartementet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Afghanistan

Mer i ämnet