Foto: TT

Rasistisk hemsida kopplas till kyrkoskytt

Uppdaterad
Publicerad

På en hemsida med rasistiskt innehåll ses den 21-årige kyrkoskytten Dylann Roof posera med en brinnande amerikansk flagga. Nu ska innehållet granskas av FBI.

Hemsidan stängdes ner under lördagen och enligt flera amerikanska medier innehöll den rasistiskt material. På bilder syns 21–åriga Dylann Roof posera med vapen och hålla en brinnande amerikansk flagga.

Enligt NBC News handlar det om ett 60–tal bilder. Förutom bilderna ska det dessutom funnit en omkring 2.000 tecken lång text, innehållandes nedsättande omdömen om svarta, latinamerikaner, judar och asiater. Det är dock oklart om det är Roof som skrivit texten. Hemsidan ska ha registrerats i februari i år och de aktuella bilderna ska ha tagit i april och maj.

Kyrkoskjutningen i Charleston

Kyrkan öppnar igen

Det var i onsdags kväll lokal tid tog sig den beväpnade Dylann Roof in i kyrka i Charleston i delstaten South Carolina. Inne i kyrkan, som främst besöks av svarta pågick bibelstudier. Roof öppnade sedan eld inne i byggnaden och dödade nio personer.

Dödsskjutningen har mötts med avsky i USA. Tusentals personer med röda och vita rosor i händerna samlades under en minnesstund för de nio personer som sköts ihjäl. De kravaller som vissa förväntat sig efter dådet har uteblivit. Istället förespråkar flera framstående personer i staden kärlek framför hat.

Roof fick höra förlåtande ord från några av de anhöriga under domstolsförhandlingarna.

– Jag förlåter dig, må Gud ha förbarmande över din själ, sade en anhörig till ett av offren.

Morden har aktualiserat frågan om skärpt vapenkontroll i USA, men enligt Barack Obama är det inte troligt att kongressen kommer att agera. Idag meddelade också kyrkan att de kommer att hålla öppet för en gudstjänst i morgon.

Fakta: Utreds som hatbrott

Sex kvinnor och tre män sköts ihjäl under bibelstudier i Emanuel African Methodist Episcopal Church i Charleston, South Carolina. Kyrkan besöks främst av afroamerikaner.

Den vite, arbetslöse, 21-åringen Dylan Roof har gripits misstänkt för dådet, som han erkänt. Han tros ha siktat för att döda svarta i ett hatbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkoskjutningen i Charleston

Mer i ämnet