Den planerade rättegången mot Ola Bini (till höger) ställs in, meddelar familjen Binis presskontakt. Foto: Dolores Ochoa/AP Photo/TT

Rättegången mot Ola Bini är inställd

Publicerad

Rättegången mot den svenske programmeraren Ola Bini är inställd, meddelar familjen Binis presskontakt i Sverige. Sedan april står Bini anklagad för dataintrång i Ecuador.

Förhandlingen var planerad att börja klockan 17 svensk tid, klockan 10 lokal tid, i Ecuador på torsdagen. Men så blir inte fallet. Rättegången ställs in och något nytt datum har inte meddelats, säger familjen Binis presskontakt Mats Lövgren.

– Vad vi vet är att det är väldigt oroligt i Ecuador just nu. Regeringen har flyttat från huvudstaden, myndigheter har stängt igen och undantagstillstånd råder. Vi vet att det är turbulent, säger Mats Lövgren till SVT Nyheter.

”Vill ha det överstökat”

Familjen Bini väntas under dagen få mer information om en ny rättegång.

– Ola Bini vill ha det här överstökat. Han vill att processen ska fortlöpa och vill inte vara i den juridiska limbon. Han vill visa sin oskuld och det kan han göra under domstolsförhandlingar, säger Mats Lövgren.

Ola Bini greps den 11 april i år, samma dag som vännen och Wikileaksgrundaren Julian Assange greps på Ecuadors ambassad i London.

Ecuadors president Lenín Moreno har tidigare anklagat Ola Bini för att ha hackat telefoner tillhörande regeringsmedlemmar. Däremot lyder åklagarens nya brottsrubricering att Bini ska ha gjort datatrång mot det statliga telekombolaget CNT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.