Reaktionerna i Kabul: ”Ser tillbakadragandet som ett fiasko”

Uppdaterad
Publicerad

Joe Biden får växande kritik för sitt agerande i Afghanistan.

På plats känner sig lokalbefolkningen övergivna.

– De ser tillbakadragandet som ett fiasko, säger SVT:s Samir Abu Eid, på plats i Kabul.

Efter två dygns tystnad kommenterade Joe Biden på måndagskvällen det amerikanska tillbakadragandet från Afghanistan.

Att lämna var rätt beslut menade presidenten som istället ville betona den afghanska regeringens misslyckande i samband med talibanernas återtåg i landet.

Talibanernas maktövertagande

– Det är ett sätt att lägga skulden på dem. Det har dock inte mildrat kritiken. Frågorna om hur det kunde bli så här kvarstår i den amerikanska debatten, säger Thomas Thorén, SVT:s utrikesreporter i Washington.

Känner sig övergivna

I Afghanistans huvudstad har livet sakta börjat återgå till det nya normala. Men en sak har förändrats: färre kvinnor syns till på gatorna.   

– Det verkar som att de håller sig hemma. De är rädda och de vet inte hur de nya talibanerna ska agera. Det är även fler som bär burka, säger SVT:s Samir Abu Eid som är på plats i Kabul tillsammans med fotograf Salim Alsabbagh.

Bland afghaner beskrivs USA:s agerande som ett fiasko.  

– Det ser det som ett stort misslyckande och många människor här känner sig övergivna av USA. Nu är det talibanerna de måste förlita sig på, säger Samir Abu Eid i Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet