Brandmän utanför Burragate i New South Wales planerar släckningsarbetet i Egan Peaks naturreservat natten mot lördag. Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Regnet kom med välkommet andrum i Australien

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tuff natt med flera nya bränder kunde invånarna i sydöstra Australien åter pusta ut på lördagen.

Men räddningstjänsten varnar invånarna för att slappna av.

– Vi vet att vi har en lång väg kvar, säger Andrew Crisp, räddningschef i Victoria.

Regn och svalare väder hjälpte till att stävja bränderna i delstaterna New South Wales och Victoria något, och på sina håll började framtidsoptimismen gry igen.

– Det är något konstigt som trillar ner från himlen. Regn! säger borgmästaren i Blue Mountains, Mark Greenhill, till ABC News.

– Vi är inte ute ur tunneln ännu, men jag känner mig gladare än på länge.

Då, på lördagsförmiddagen, pågick 136 bränder i New South Wales, och drygt 20 i Victoria. Men bara två av dem klassades som nödläge.

Megabrand härjar

Räddningsarbetet fokuserades under lördagen främst på återuppbyggnad av infrastruktur – och på den megabrand som härjar i gränstrakterna mellan Victoria och New South Wales.

Den branden är mellan 600 000 och 700 000 hektar stor, och bekämpas av 2 600 brandmän bara i New South Wales, enligt räddningstjänsten RFS:s chef Shane Fitzsimmons.

Han kunde dock för ABC Radio lättat konstatera att inte ett enda hus förstörts i branden under fredag och lördag.

”Lång väg kvar”

Fitzsimmons kollega i Victoria, Andrew Crisp, pustade också ut, men höjde ett varnande finger.

-Den längre prognosen är för varmare och torrare väder, så vi vet att vi har en lång väg kvar. Det är skönt att få lite andrum nu, så att vi kan omgruppera och se vad vi kan göra för samhällena, men vi kommer få varmare väder igen, säger han på en presskonferens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.