En träflisfabrik står i brand i Eden i delstaten New South Wales i Australien. Foto: AFP/Peter Parks

Höga temperaturer och vindar ökar åter brandrisken i Australien

Uppdaterad
Publicerad

Risken för nya bränder i sydöstra Australien har ökat igen med temperaturer på över 40 grader och vindbyar.

– Den höga vindhastigheten och den extrema torkan får bränder att flamma blixtsnabbt, säger SVT Nyheters korrespondent Ulrika Bergsten, på plats utanför Sydney.

Sedan vindarna återigen ökat i styrka har myndigheterna i delstaten Victoria uppmanat 250 000 människor att lämna sina hem. 

– Under nyårshelgen hann man inte larma i tid, det vill man undvika nu, säger Ulrika Bergsten som tillsammans med fotografen Ronald Verhoeven befinner sig några mil väster om Sydney.

– Här är man också orolig över blixtnedslagen. Det ligger glöd som pyr inne i trädstammarna och det kan få nya eldar att hastigt flamma upp.

SVT Nyheters utsända Ulrika Bergsten och Ronald Verhoeven befinner sig några mil väster om Sydney där risken för bränder ökat med byiga vindar och höga temperaturer. Foto: SVT Nyheter

Enligt myndigheterna i New South Wales pågår 37 bränder som bekämpas av mer än 3 300 brandmän och frivilliga under svåra förhållanden.

26 människor har omkommit och 2 000 hem i New South Wales har förstörts av den senaste tidens bränder. Militären har bistått genom att rensa vägar från nedfallna träd och med att utfodra husdjur. Runt staden Melbourne föll välkommet regn under fredagen.

Donationer ökar

Många människor samlar nu in pengar till de nödställda. Röda Korset i Australien har fått in mer donationer än normalt, drygt 300 miljoner kronor. Regeringen har anslagit 13 miljarder kronor till en räddningsfond som är till för de drabbade.

– Alla kommer att få ersättning för sina förstörda egendomar. Det saknas inte pengar men det tar tid att få igång el- och telefonförbindelser, säger Ulrika Bergsten.

Solidariska aktioner

Många människor vill visa sin solidaritet med offren. Det ordnas auktioner, rockkonserter och lokala gatufester till förmån för brändernas utsatta. Sportidoler i australisk fotboll och tennis utlovar välgörenhetsmatcher.

– Stödet från allmänheten har symbolisk betydelse men de spontana insamlingarna är ofta dåligt koordinerade. Det är svårt att få ut hjälp till nödställda, säger SVT-korrespondent Ulrika Bergsten.

I Sydney deltog omkring 30 000 människor i demonstrationer under fredagen i protest mot regeringens brist på klimatåtgärder, enligt Sydney Morning Herald.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.