Flyktingar på gränsen mellan Serbien och Ungern. Foto: TT

Rekordmånga flyktingar korsade ungersk-serbiska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Över 2.000 flyktingar tog sig på måndagen in till Ungern via Serbien – fler än någonsin tidigare på en och samma dag. Nästa vecka väntas stängslet mellan de båda länderna vara klart.

Antalet flyktingar som dagligen passerar de båda ländernas gräns har ökat stadigt sedan Ungern meddelade att man tänker stänga landsgränsen med hjälp av ett stängsel. I snitt har 1.500 passerat varje dag i augusti, men på måndagen, en vecka innan gränsstängningen, tog sig 2.093 asylsökanden in till Ungern från Serbien.

Flyktingarna, som oftast är från Irak, Syrien och Afghanistan, hör till den grupp som i förra veckan stoppades vid den grekisk-makedonska gränsen i drygt två dygn och hindrades från att ta sig till Makedonien och vidare mot Ungern. På lördag morgon öppnade Makedonien gränsen för att släppa förbi människorna pö om pö och ta dem till den serbiska gränsen med extrainsatta tåg. Från Belgrad togs sedan flyktingarna till den norra gränsen med Ungern med extrainsatta bussar.

”Vi vill bara härifrån”

På tisdagen väntade 1.500 flyktingar på att få passera gränsen till Ungern i den nordliga serbiska gränsstaden Kanjiža och i gränsstaden Preševo i söder väntade man sig 2.000 flyktingar under dagen, meddelade Röda korset.

– Vi vill bara härifrån, vi vill fortsätta vår resa. Få rätt dokumentation, det är allt. Jag vill inte ha mat och dryck, bara dokumentation och att få resa vidare, säger en av migranterna i Preševo till serbiska tv-kanalen RTS.

Enligt UNHCR har 7.000 flyktingar tagit sig till Serbien från Makedonien de senaste tre dagarna och serbiska hjälporganisationer har larmat att man börjar få slut på förnödenheter och medicin på mottagningscentrumen.

Ungern stänger ned flyktingförläggningar

Samtidigt meddelade Ungern att man stänger flera flyktingförläggningar, rapporterar Al-Jazeera. Ungern kommer också att skärpa lagar som rör migration, bland annat kommer människosmuggling att straffas hårdare, böter införas för illegal gränskorsning, och det kommer att bli brottsligt att vandalisera det 175 km långa stängslet.

När gränsen slutligen stängs på måndag är det inte osannolikt att flyktingarnas färdvägar kommer att flyttas till andra EU-länder som gränsar till Serbien. Kroatien, som tidigare har sagt att man kan tänka sig att ta emot 550 flyktingar, förbereder sig på att migranterna nu kommer att välja en rutt via landet på väg vidare mot norra och västra EU.

– Vi är redo att hjälpa så gott vi kan med de resurser vi har, sa premiärminister Zoran Milanović, som också påpekade att Kroatien inte har en mottagningsstrategi för flyktingar eftersom ”vi inte kan ha en strategi utöver EU:s, som inte finns”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.