Rekordmånga lediga jobb i Storbritannien – skriande brist i låglöneyrken

Publicerad

När det brittiska permitteringsstödet – som tros ha räddat miljontals jobb under pandemin – nu avslutas efter 18 månader väntas fler bli arbetslösa. Samtidigt skriker många låglönebranscher efter personal, inte minst i hotell- och restaurangbranschen där arbetsgivarna blir allt mer desperata.

Det finns mer är en miljon lediga jobb i Storbritannien, ett nytt rekord sedan mätningarna startade 2001. Enligt Institute for Fiscal Studies finns den absoluta merparten av de lediga jobben i traditionella låglönebranscher där lagerpersonal, långtradarchaufförer och restaurangpersonal är exempel på bristyrken.

– Vi annonserar men får inga svar. Rekryteringsfirman vi brukar använda för att fylla tillfälliga luckor kan inte erbjuda någonting alls. Jag har kollegor som tvingas stänga vissa dagar för att de inte får tag på personal. Jag vet inte hur länge vi klarar av den här situationen, säger Heath Ball som driver en gastropub i norra London.

Brexit och pandemi bakom bristen

Det är en kombination av brexit och coronapandemin som orsakat rekryteringsproblemen. Den brittiska regeringen vill att inhemsk personal ska fylla luckorna, medan stora delar av näringslivet vill att det ska bli lättare att ta in arbetskraft från EU. Nyligen aviserade regeringen att man släpper 5 000 tillfälliga visum till långtradarchaufförer från EU för att lösa den akuta transportkrisen, som bland annat orsakat bensinbrist. Men näringslivsorganisationerna efterlyser fler sådana initiativ även för andra bristyrken.

Oro för ökad arbetslöshet

Det finns en oro för vad som ska hända nu när regeringens omfattande permitteringsstöd avslutats. De flesta bedömare tror att arbetslösheten kommer att öka något, oklart hur mycket. Bland de branscher som haft flest anställda med permitteringsstöd och som drabbas hårdast när stödet tas bort är flygindustrin och turistnäringen.

– Kabinpersonal och resebyråagenter som förlorar sina arbeten kommer inte nödvändigtvis att vilja ta jobb i barer eller lager. De kan välja att vara arbetslösa en längre tid i stället, säger Tony Wilson, chef för Institute for Employment Studies till Financial Times.

Chris Gray som är chef för brittiska Manpower säger till SVT att han inte tror att arbetskraftsbristen kommer att minska.

Och han får medhåll av gastropubägaren Heath Ball:

– I det här landet vill man att andra ska göra jobben åt dem, men man vill inte ha utlänningar i landet. Engelsmän vill inte jobba i restaurangbranschen, de vill inte köra lastbilar, de vill inte vara diskare. Så vem ska göra de här jobben, undrar Heath Ball.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.