Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Republikaner reagerar på åtalet mot Trump: ”Är oamerikanskt”

Uppdaterad
Publicerad

Oamerikanskt, katastrofalt och politiskt motiverat. Så låter reaktionerna från topparna i Republikanerna – som rider ut till expresidentens försvar.

”Det amerikanska folket kommer inte att tolerera denna orättvisa”, skriver representanthusets talman Kevin McCarthy på Twitter.

Från Trumps meningsmotståndare i Demokraterna har det varit relativt tyst. Vita huset uppger att man inte kommer kommentera åtalet mot ex-presidenten. Från republikanskt håll har reaktionerna varit desto starkare.

Ovan nämnde Kevin McCarthy går till attack mot den som väckt åtalet mot Trump, distriktåklagaren Alvin Bragg. Han har orsakat ”irreparabel skada” på landet och försöker blanda sig i det kommande presidentvalet, menar McCarthy.

”Är oamerikanskt”

Flera republikanska partitoppar menar att det är ett politiskt motiverat åtal.

”Demokratiska partiets hat mot Donald Trump vet inga gränser”, skriver Ted Cruz.

Floridaguvernören Ron DeSantis, som tippas bli Trumps utmanare i primärvalen, går också till angrepp mot rättsväsendet.

”Det är oamerikanskt”, säger han, och tillägger att delstaten Florida inte kommer att vara behjälplig med att lämna ut Trump.

Pence: Skandalöst

Trump har själv uttalat sig på den egna plattformen Truth social.

”Det här är en aldrig tidigare skådad attack mot vårt land. Det är också en attack mot våra fria och rättvisa val”, skriver han.

Hans tidigare vicepresident Mike Pence har tidigare uttalat sig kritiskt mot Trumps agerande i samband med stormningen av Capitolium 2021. Nu ger han dock sitt stöd till Trump och kallar beslutet att åtala Trump för ”skandalöst”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.