Foto: SVT/TT.

Besked från resebolaget: ”Fri ombokning för resor till Egypten”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns hundratals svenskar på plats i området kring Hurghada men i nuläget planerar inte resebolagen att flyga hem sina gäster. – Inte som det ser ut nu men vi kommer diskutera det här i samråd med UD under lördagen och ta beslut då, säger Vings Barbro Holmberg.

Hurghada är en populär turistort på Egyptens östra kust, mot Röda havet. Flera svenska charterbolag anordnar resor till orten. Minst en svensk skadades i fredagens attack mot turisthotellet.

– Vi har en tät kontakt med Utrikesdepartementet i nuläget, säger Apollos Sverigechef Peter Browall till SVT Nyheter.

Hotellattack i Hurghada

På sin hemsida skriver Apollo att bolaget kommer att erbjuda fri ombokning.

Erbjudandet om fri ombokning gäller för den närmaste framtiden, oavsett tidpunkt för avresan, lyder meddelandet på hemsidan.

Även Fritidsresor erbjuder de som har en resa bokad till januari de kommande veckorna att boka om till ett annat resmål.

Flera svenskar på hotellet

Enligt Apollo finns det totalt 90 gäster från Sverige, Norge och Danmark på det drabbade hotellet Bella Vista. Hur många av de 90 gästerna som är svenskar är inte helt klart i nuläget.

Fritidsresor har 424 svenska resenärer i Hurghada, men ingen på Bella Vista. Ving har 216 svenska resenärer på plats.

Vad som händer nu med alla de hundratals resenärerna på plats är dock oklart. I nuläget planerar vare sig Fritidsresor eller Ving att flyga hem deras resenärer från Egypten.

Apollo, Ving och Fritidsresor arbetar även med att kontakta sina resenärer.

– Det vi gör just nu är att kontakta alla via sms och på plats och då i första hand våra resenärer i Hurghada, säger Vings Barbro Holmberg.

Svensk fördes till sjukhus

Apollo har 90 gäster på hotellet varav 36 är svenskar och en av dem skadades i attacken och har förts till sjukhus

– Han fördes dit med anledning av att han skadades under incidenten, säger Peter Browall till TT.

Mannen ska, efter omständigheterna, må bra.

Planerar inte att flyga hem resenärer

Vad som händer nu med alla de hundratals resenärerna på plats är dock oklart.

I nuläget planerar inte vare sig Fritidsresor eller Ving att flyga hem deras resenär från Egypten.

– Inte som det ser ut nu men vi kommer diskutera det här i samråd med UD under morgondagen och ta beslut då, säger Holmberg.

”Följer situationen noggrant”

Alla bolagen har resor planerade till Hurghada och även där är planen att samla in information och hålla kontakt med UD innan man beslutar om hur det blir med de resorna.

– Vi följer situationen noggrant och vi kommer lägga upp information på vår webbplats så fort vi vet något mer, säger Leyla Öfwerström hos Fritidsresor.

Ambassaden skickar personal

UD och svenska ambassaden i Egypten följer händelseutvecklingen i Egypten och har skickat en personal till Hurghada.

– Vår ambassad skickar en personal som kommer att vara på plats för att vara behjälplig i det mesta. Vi vill bistå med den hjälp som behövs, säger Joakim Edvardsson Reymar från Utrikesdepartementet.

UD har dock inte förändrat sina rekommendationer för resor till Egypten. UD avråder inte från resor till Kairo, Alexandria eller turistorter vid Rödahavskusten, som Hurghada.

Fakta/UD:s rekommendationer

  • Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Sinai-halvön utom för Sharm el-Sheikh där Utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor.
  • UD avråder inte från resor till Kairo, Alexandria eller turistorter vid Rödahavskusten, som Hurghada.
  • Efter hotellattacken i Hurghada uppmanas svenskar höra av sig till anhöriga och följa lokala myndigheters instruktioner.
  • Läs mer på Utrikesdepartementets hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotellattack i Hurghada

Mer i ämnet