Foto: TT

Rick Perry om massakern i kyrkan: ”En olycka”

Publicerad

Presidentkandidaten Rick Perry får hård kritik i USA efter att ha använt ordet ”olycka” om massmordet i Charleston.

Efter kritiken backar han och säger att han menade incident istället för ”accident” som han sa.

”Det är tydligt att han menade incident”, säger talesmannen Travis Considine i ett uttalande.

Barack Obama har efter massakern i Charleston, då nio personer dödades, gått hårt fram mot USA:s vapenlagar. Han sa att ”Återigen har folk dödats för att en person som vill skada andra inte hade några svårigheter att få tillgång till ett skjutvapen”.

Perry håller inte alls med. Han menar att det inte handlar om tillgången till vapen som ligger bakom utan snarare drogproblem.

Kyrkoskjutningen i Charleston

Attack mot Obama

Och det är Obamas påpekande om vapenproblem som Rick Perry gick till attack mot när han medvetet eller omedvetet kallade det för en olycka.

– Det här är deras sätt att jobba när det händer en sån här olycka. Han gillar inte att amerikaner ska ha vapen så han använder varje möjlighet för att upprepa det budskapet som en papegoja, sa Perry i en intervju med Newsmax.

Oavsett om tungan slant eller om det var avsiktligt att kalla det för en olycka är det bara ett i raden av mer eller mindre omtalade ögonblick för Rick Perry som inte gjort det lättare för honom att bli USA:s nästa president.

Försöker igen

Republikanen Perry sågs inför förra valet som en av favoriterna till att bli Republikanernas presidentkandidat men tappade rejält. Bland annat efter att ha gjort en jätteblunder under en tv-sänd debatt då han berättade att han ville lägga ned tre federala myndigheter om han blev vald till president, men han kunde bara komma ihåg två av dem.

– Det var pinsamt, sa han då.

Nu är Perry en av ett tiotal republikaner som känner sig manade att utmana om att bli nästa president. Frågan är om det går bättre för Texasbaserade Perry i år än förra gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkoskjutningen i Charleston

Mer i ämnet