Foto: TT/montage

Riksarkivet till Vita huset: Spara alla Trumps tweets

Uppdaterad
Publicerad

Riksarkivet säger till Vita Huset att alla Donald Trumps tweets måste sparas, även de han har raderat eller rättat i efterhand.

President Donald Trump är känd för sina utspel på Twitter. Där har har bland annat gått ut med uppgifter om att president Obama ska ha avlyssnat honom, han har angripit Sveriges migrationspolitik och kallat flera av USA:s största mediehus för ”fake news media”. Listan kan göras lång.

Trump attackerar medierna i ny tweet. Foto: Skärmdump från Twitter
USA-val 2016

Läs också: Analys: Donald Trumps rasande tweets får medierna att byta taktik

Nu beordrar amerikanska riksarkivet Vita huset att alla presidentens tweets måste sparas, även de han själv valt att radera eller skiva om. Chefen på amerikanska riksarkivet, David S. Ferriero, säger till två av Demokraternas senatorer att han i ett brev av Vita huset blivit försäkrad om att detta redan görs.

Riksarkiveringen kontaktade Vita Huset om det här då lagen ”Presidental Records Act” kräver att den här sortens korrespondens från presidenten sparas och arkiveras.

Läs också: Trump styr Washington – med Twitter

Foto: TT

Brevet beskriver dock inte hur Vita Huset sparar Trumps tweets. Obamas administration använde sig av ett automatiskt system för att spara kopior på alla Obamas tweets.

Demokraternas senatorer Claire McCaskill från Missouri och Tom Carper från Delaware tog upp frågan efter att president Donald Trump vid ett antal tillfällen raderat och rättat många av sina tweets i efterhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet