Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör James Savage om vad ytterligare en skandal kan betyda för Tories i det kommande valet. Foto: Urs Fleueeler/TT

Rishi Sunaks livvakt gripen – la insiderbet på valet

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske premiärministern Rishi Sunaks livvakt har gripits misstänkt för spelbrott. Enligt anklagelserna ska han ha satsat pengar på nyvalsdatumet efter att han tagit del av insiderinformation.

Den 4 juli går Storbritannien till val, det stod klart i slutet av maj.

Den polis som arbetat som livvakt åt Storbritanniens premiärminister, Rishi Sunak, har gripits misstänkt för att ha satsat pengar på när nyvalet i landet skulle hållas – efter att han fått insiderinformation, rapporterar BBC.

Val i Storbritannien 2024

– Detta är ännu en skandal för Torypartiet som omgärdats av många skandaler, det har varit en väldigt jobbig period för dem, detta blir ytterligare ett problem för Rishi Sunak, säger James Savage, ansvarig utgivare på brittiska The Local.

Livvakten greps och stängdes av från sitt jobb men är nu släppt ur häktet mot borgen. En utredning pågår om misstänkt spelbrott och tjänstefel.

– Men frågan är om det kan bli värre, de har katastrofala siffror i opinionsmätningar, det ser ut som att Labour skulle kunna få störst majoritet sedan den allmänna rösträtten infördes.

”Väntar bara ut ett dåligt val”

Sunaks livvakt är dock inte den enda som misstänks för att ha vadslagit om när valet ska hållas. Även den konservative kandidaten Craig Williams, som arbetat nära Sunak, har anklagats för att ha spelat på datumet.

– Det visar lite på att disciplinen kring premiärministern har brutits ned, nu är det ingen seriositet kvar, man väntar bara ut ett dåligt val, det är min tolkning, säger James Savage.

Under förra veckan bad Williams om ursäkt och sa att han hade gjort en ”enorm felbedömning” – men kommenterade inte anklagelserna om att han satsat efter insiderinformation.

Valdatumet som utlystes var överraskande för många. Enligt James Savage var den generella förväntan att nyvalet skulle hållas tidigast under hösten.

– Det var bra odds för någon som slog vad om ett val i juli, det var kanske därför det var särskilt lockande att betta, de skulle få ganska mycket pengar om de vann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Storbritannien 2024

Mer i ämnet