Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: RÚV

Vulkanutbrott på Island – UD varnar svenska resenärer

Uppdaterad
Publicerad

Ett vulkanutbrott har utbrutit i dalområdet Geldingadalur på Reykjaneshalvön, rapporterar Iceland Monitor. Utbrottet tros vara ett resultat av ett flertal jordbävningar som registreras på Island sedan i lördags. Landets myndigheter har nu skärpt säkerhetsnivån och UD uppmanar svenska resenärer att vara försiktiga.

Magma tränger igenom en spricka i vulkanområdet i Geldingadalur vid Fagradalsfjäll, som ligger ett par mil utanför huvudstaden Reyjkavik. 

Under de senaste dagarna har över 5000 personer tagit sig till utbrottsstationer nära vulkanen Geldingadalur för en chans att bevittna det första vulkanutbrottet sedan september förra året. 

UD:s varning för stenras

Över tiotusen jordbävningar har nyligen registrerats på Island under de senaste dagarna. Den kraftigaste inträffade på söndagskvällen och uppnådde en magnitud på 5,4.

Via UD:s reseguide skriver den svenska ambassaden på Island att resenärer som befinner sig på Reykjaneshalvön bör vara försiktiga i branta sluttningar, nära branta havsklippor och undvika områden där stenar kan rasa.

Flygtrafiken 2010

I april 2010 skedde ett vulkanutbrott vid glaciären Eyjafjallajökull som lamslog hela den nordeuropeiska flygtrafiken. Anledningen var att askan från vulkanen fått såpass stor spridning att det skapades stora askmoln som inte var säkra att flyga igenom.

Enligt Icelandic Meteorological Office (IMO), Islands motsvarighet till SMHI, finns det inga indikationer på att något sådant skulle ske i det området som berörs nu.

– Det senaste vulkanutbrottet på Reykjaneshalvön i Geldingadalir 2021 orsakade inga problem för flygtrafiken varken här eller någon annanstans, säger Einar Hjörleifsson från IMO.

Se mer om de senaste dagarnas skalv på Island:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Övervakningskameror visar hur ett skalv skakar om en butik på Island. Foto: EBU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.