Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett av dehetaste samtalsämnena under årets klimattoppmöte är den ökade närvaron från oljelobbyister. Hör SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerströms analys. Foto: SVT/TT/AP

Analys: ”Risk för fiasko – 169 av 193 länder har struntat i att infria sina löften”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

“Ni kunde lika gärna bomba oss, det hade varit ett bättre öde”.

Uppmaningen kom från Palaus premiärminister, vars önation hotas slukas av havet. Men trots desperationen hos drabbade länder är klimatförhandlingarna på COP27 i Egypten märkligt håglösa. Mycket pekar mot ett fiasko.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Mötet är drabbat av stora förseningar. Vid det här laget borde ett utkast till slutavtal finnas. Det gör det inte. Klimatministrarna börjar inte förhandla förrän imorgon onsdag. Mötet ska vara slut på fredag. Kritiken växer kring att mötet är illa förberett, saknar visioner och energi och att det därför ser ut att gå mot ett fiasko.

Med bara fyra dagar kvar innan ett avtal ska vara i hamn så fortsätter de rika länderna att vägra erkänna sitt ansvar för klimatkrisen. De är livrädda för att det ska leda till ett obegränsat skadeståndsansvar.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

För att skydda sina ekonomiska intressen säger EU:s förhandlingschef, Jacob Werksman, ”vi kommer inte att diskutera ansvar och kompensation” och USA:s klimatsändebud John Kerry håller med, “nej, det kommer inte att ske”.

Kompromiss i sikte

Men de mest sårbara länderna ger inte upp. Och alltfler håller med dem om att fattiga länder är dubbelt drabbade av skuldbördor och kostnader för extremväder. Flera rika länder verkar anse att skuldlättnader, pausade lånebetalningar och lägre räntor är rimliga krav för att frigöra resurser att möta klimatkrisens konsekvenser. 

En kompromiss kan också vara på väg när det gäller fattiga länders krav på en fond för “skador och förluster” som de rika länderna värjer sig mot. Frågan kan kanske lösas med hjälp av Maldivernas förslag, en “mosaik av åtgärder“ inom befintliga institutioner. Några få rika länder går med på en fond “Global Shield Fund” för att betala för extremväder. Pakistan är det första landet att få pengar ur den.

Klenare ambitioner

Den första förhandlingsveckan såg en parad av finansiella förslag som USA:s utspel att fattiga länder ska kunna sälja CO2 krediter när de lägger ner sina kolkraftverk. Förslaget fick genast kritik för att det kan leda till att rika länder kommer köpa krediter istället för att minska sina utsläpp. John Kerry försvarade det med att det behövs kreativa lösningar för att frigöra privat kapital till den gröna omställningen.

Men inget av dessa finansiella förslag berör själva smärtpunkten, hur utsläppen ska halveras till 2030. 

Under den första förhandlingsveckan har inte ett enda nytt land trätt fram och lovat skärpa sina klimatmål. Det betyder att 169 av 193 länder struntat i att infria sina löften från förra året – att komma till COP27 i Sharm el- Sheikh med nya klimatplaner.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Mer i ämnet