Foto: Robot designad för att minska spridning av coronavirus

Kinesisk robot ska minska spridning av coronavirus

Uppdaterad
Publicerad

Ett forskarteam vid ett av Kinas främsta universitet har designat en robot som de säger skulle kunna rädda liv under spridningen av coronaviruset.

På Tsinghua universitet i Kina har professor Zheng Gangtie, tillsammans med elever designat en robot som ska kunna utföra undersökningar på patienter som är smittade av coronoaviruset.

Syftet med roboten är att minska risken för läkare som undersöker smittade patienter att själva bli sjuka.

Coronapandemin

– Läkare är väldigt modiga. Men det här viruset är alldeles för smittsamt. Vi kan använda robotar för att utföra de farligaste uppgifterna, säger Zheng Gangtie, forskare vid Tsinghua universitetet.

Roboten, som mer liknar en robotarm på hjul är utformad för att utföra ultraljud, ta munprover och andra undersökningar som görs i samband med coronaviruset.

Eftersom roboten är utrustad med kameror behöver läkare inte ens vara i samma rum, inte ens samma stad.

Teamet har bara designat två robotar än så länge varav en av dem finns på sjukhuset i Wuhan, där läkare kommer att få utbildning. Går allt som planerat kan roboten användas på faktiska coronasmittade patienter inom några dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet