Japan pressar nu sina allierade i USA att föreslå nya sanktioner mot Nordkorea. På bilden Nobushige Takamizawa, Japans representant på FN-mötet i Genève, och Invånare i Pyongyang som ser på den senaste robotuppskjutningen. Foto: TT

Roboten över Japan bara ”en försmak” från Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas hårt kritiserade robotuppskjutning i tisdags, då projektilen passerade över japansk mark, vara bara ”en försmak” från landets armé. Den hävdade en av Pyongyangs diplomater, på ett möte där USA, Japan och Sydkorea diskuterade nya sanktioner mot diktaturen.

Den hårda retoriken från Nordkorea fortsätter att trappas upp, efter att landet tidigt i tisdags lokal tid sköt upp en ny robot som passerade över Japans nordligaste huvudö, Hokaido.

Japan kräver nya sanktioner

Liksom tidigare provskjutningar från diktaturen fördömdes den kraftigt av omvärlden, och särskilt Japan. När landet myndigheter upptäckte den avfyrade roboten, och såg dess förväntade rutt över japansk mark, skickades varningsmeddelanden ut i tv, i radio och i högtalare i städer på Hokkaido.

Nordkorea-krisen

LÄS MER: Kim Jong-Un: Nästa mål är Guam

– Den här ballistiska missilen verkar ha flugit över vårt territorium. Det är ett enastående, allvarligt och stort hot mot vår nation, förklarade sedan landets kabinettsekreterare Yoshihide Suga.

Japan pressar nu sina allierade i USA att föreslå nya sanktioner mot Nordkorea. Det är traditionellt USA som tar fram förslag på sanktioner mot Nordkorea. Utkastet diskuteras först med Kina innan övriga 13 medlemmar i FN:s säkerhetsråd involveras i arbetet.

Trump: ”Prata är inte svaret”

Under onsdagen samlades också militära ledare och diplomater för USA, Sydkorea och Japan i Genève, på en FN-konferens kring nedrustning, för att diskutera hur Nordkorea ska hanteras, och skissa på nya sanktioner, rapporterar Reuters.

– Målet med sådana sanktioner är att sätta press på den nordkoreanska regeringen att överge sina förbjudna [kärnvapens]program och -handlingar, inte att straffa Nordkoreas eller något annat lands folk och ekonomi, sa USA:s nedrustningsdiplomat Robert Wood i ett anförande.

LÄS MER: Trump: USA har betalat utpressningspengar i 25 år

USA:s president Donald Trump har under onsdagen också uttryckt att ”att prata inte är svaret”.

Nordkorea: Uppskjutningen ”en försmak”

Den nordkoreanske diploamten Ju Yong Chol, som också medverkade i Genève, slår dock undan kritiken mot landet, och menar att robotuppskjutningarna sker som ett svar på USA och Sydkoreas gemensamma militära övningar i området. Pyongyang uppfattar övningarna som en direkt provokation.

– Därför var [tisdagens] uppskjutning en försmak av vår armés resoluta motåtgärder till de militära övningarna, menar Ju.

– Alla sanktioner eller påtryckningar för att isolera Nordkorea kommer att misslyckas.

LÄS MER: Fem saker du vill veta om konflikten mellan USA och Nordkorea

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet