Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Orain intervjuar de som stödjer Putin, kritikerna och de som inte vågar prata. Hör några av intervjuerna. Foto: 1420

Rysk bloggare vill få ryssarna att prata politik: ”Det går inte att leva i rädsla”

Uppdaterad
Publicerad

23-årige Daniil Orain driver Youtubekanalen 1420 som intervjuar vanligt folk om kriget, politik och livet i Ryssland.

Bloggen är en av få plattformar på plats i landet som låter kritiska röster höras, sedan de oberoende medierna stängt ner.

– Jag vill få fler människor att tänka på politik, säger Orain till SVT.

Bloggen, som skapades 2019, har växt snabbt sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. Kanalen har nu nästan en halv miljon prenumeranter och majoriteten av tittarna är från Europa.

För nyfikna internetanvändare i väst har bloggen blivit ett fönster till den ryska opinionen och en plattform där ryssar får möjlighet att uttrycka sina åsikter.

Många i Ryssland engagerar sig inte i politiken, säger Orain. Som en av de intervjuade uttrycker det: ”folk skiter fullständigt i politik, eftersom inget ändå ändras.”

Orain liknar situationen vid ett tyst avtal som ingåtts mellan regeringen och folket, där de styrande tjänar på att människor inte bryr sig.

–Människor ska inte bry sig om politik, det är det avtalet går ut på.

Ryssland har gradvis inskränkt press- och yttrandefriheten i landet. De fria medierna har lagt ner, och kritiska röster mot kriget hörs allt mer sällan.

Men på Orains plattform hörs de, om än i försiktiga ordalag.

De som uttrycker sig kritiskt mot kriget kan dömas till 15-åriga fängelsestraff, enligt en lag som stiftades i början av invasionen. I slutet av augusti åtalades en man som uttryckte sig kritiskt mot de ryska krigsbrotten i staden Butja under en intervju med RFE/RL. Han riskerar nu upp till tio år i fängelse.

Utsätter du inte dem du intervjuar för en risk?

–Det är ett dilemma. Men jag kan inte censurera dem. Om en vuxen person vill prata med mig så är det frivilligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.