Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar den ryske journalisten hur brödfabriken nu även börjat tillverka drönare. Foto: Rysk statlig tv

Rysslands krigsindustri i kris – drönare tillverkas i brödfabrik

Uppdaterad
Publicerad

I helgen berättade statliga tv-kanalen Rossija om hur en brödfabrik i staden Tambov producerar drönare till kriget i Ukraina – vid sidan av sin vanliga brödproduktion.

”Just sådana här drönare har lett till att den ukrainska motoffensiven har misslyckats.” Så låter det i ett nästan 12 minuter långt inslag som sändes i helgen i det populära ryska programmet Vesti.

Hela reportaget tillägnas en liten brödfabrik som tillverkar 250 FPV-drönare varje månad. De sätts ihop av samma montörer som servar maskinerna och delar som inte går att köpa in tillverkas av en annan fabrik i Tambov eller printas på 3D-skrivare.

Kriget i Ukraina

Uppmanar fler företagare att ansluta

Syftet med reportaget är bland annat att uppmana andra större aktörer att hjälpa ryska militären.

– Man skulle vilja att storföretagen också deltog i det här. Om det finns finansiering skulle vi tillsammans kunna tillverka många drönare. Och det skulle vara en betydande hjälp till den ryska armén, säger Pavel Plotnikov, politiker i Tambov.

Den ryska krigsindustrin i kris

Att politikerns uppmaning visas under den bästa sändningstiden är ingen slump. Den ryska produktionen av krigsmateriel är nämligen inte den bästa. Det visar Novaja Gazetas senaste granskning.

Enligt den saknar den ryska krigsindustrin så mycket som 48 procent arbetskraft. Dessutom måste de som arbetar vara beredda på sex dagars arbetsvecka, 11 timmar långa arbetspass och en lön som är betydligt mindre än vad den var innan kriget. Detta trots att Ryssland pumpar in enorma summor i krigsindustrin.

Novaja Gazetas granskning visar även att de ryska domstolarna har fått in rekordmånga fall mot företag som inte levererat det som avtalats med regeringen. Huvudorsaken till misslyckade leveranser har varit sanktioner som stoppat viktiga delar som behövs inom produktionen.

Drönarnas framtid efter kriget

Fabriken i Tambov verkar dock inte lida av någon brist. Dessutom planerar fabriken för ett liv efter kriget.

– Våra drönare blir inte sysslolösa. Vi håller på att utveckla hemleveranser av våra produkter. Ännu vet vi inte hur vi ska landa på balkongerna men vi utvecklar redan ett system för betalningar på distans, berättar Aleksandr Rudik vid Tambov brödfabrik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet