Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när man mannen slår sönder bilar i sin hemby, bara några dagar efter att ha återvänt hem från kriget i Ukraina och innan han grips åter igen misstänkt för mord. Foto: Telegram

Rysk fånge stred i Ukraina och benådades – misstänks för nytt mord

Publicerad

Wagnergruppens ledare har meddelat att 5 000 brottsdömda ryssar har benådats efter att ha stridit i Ukraina. Sedan hemkomsten ska flera av dem ha begått grova brott – men på grund av en lagändring är det osannolikt att någon kommer att dömas. Det säger Olga Romanova, chef för människorättsorganisationen Ryssland bakom galler.

För två veckor sen infördes ett tillägg till den nuvarande lagen om att man inte får diskreditera den ryska armén. Nu får man heller inte tala illa om de som strider frivilligt, exempelvis fångar som rekryterats av Wagnergruppen.

– Nu får man inte säga att det är mördare, våldtäktsmän och pedofiler för att då kan man få upp till 15 års fängelse. Men vi ser att brotten sker och att åklagarna är försiktiga eftersom de är rädda att åtala krigshjältar, säger Olga Romanova, chef på Ryssland bakom galler.

Kriget i Ukraina

Återvände hem från kriget

I torsdags greps en 28-årig man som stred för Wagnergruppen i Ukraina, misstänkt för att ha mördat en 85-årig kvinna i sin hemby.

Mannen rekryterades till kriget från ett fängelse där han avtjänade ett 14 år långt straff efter att ha mördat en äldre kvinna år 2020.

Efter att ha stridit i Ukraina i ett halvår benådades han och återvände hem där han höll alla invånare i skräck. En lokal tv-kanal intervjuade byborna som hade sammankallat till möte för att diskutera hur man ska hantera mannen.

Hör en av byborna berätta om återvändaren och se honom slå sönder bilar. Bilderna är tagna bara några dagar innan mannen grips misstänkt för mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet