Den ryska FN-resolutionen röstades ned med stor majoritet. Foto: TT

Rysk FN-resolution om Syrien nedröstad

Uppdaterad
Publicerad

Hårda ord har utbytts i FN:s säkerhetsråd efter nattens bombningar i Syrien, och en rysk resolution som hade fördömt dem röstades ned. Men faktum är att attacken står i strid mot folkrätten, enligt Pontus Winther, forskare och lärare på Försvarshögskolan.

– Det är väldigt svårt att hitta ett rättsligt stöd för denna internationella våldsanvändning, säger han till SVT Nyheter.

Resolutionen som Ryssland lade fram hade uttryckt bestörtan över ”aggressionen mot (Syrien) från USA och dess allierade i strid med internationell lag och FN:s stadga”, uttryckt oro över och fördömt agerandet, och krävt att det inte upprepas.

Men vid en omröstning röstades utkastet till en resolution ned. Slutresultatet blev tre röster för, åtta emot och fyra nedlagda röster.

Syrienkriget

Sverige röstade emot

Sverige röstade emot förslaget. Förutom Ryssland så ska Kina och Bolivia ha röstat för medan Peru, Kazakstan, Etiopien och Ekvatorialguinea avstod från att rösta.

Ett stort antal länder, samt EU och Nato har uttryckt stöd för attacken som genomfördes av USA, Frankrike och Storbritannien.

Attacken motiverades från amerikanskt och brittiskt håll med att en tydlig signal sänds till Bashar al-Assad, och att den syriska regimens kemvapenförmåga har reducerats.

Bryter mot folkrätten

Men faktum är att attacken står i strid mot folkrätten enligt FN:s stadga. Det säger Pontus Winther, forskare och lärare på Försvarshögskolan.

– Det är väldigt svårt att hitta ett rättsligt stöd för denna internationella våldsanvändning. Som regel får våld bara användas i självförsvar eller på mandat från säkerhetsrådet. Den här våldsanvändningen är varken eller. Så enligt gällande internationell rätt så skulle jag säga att en sådan här typ av vedergällningsaktion strider mot gällande folkrätt, säger Pontus Winther.

Enligt Winther är det bekymmersamt att västmakterna verkar bortse från folkrätten i det här fallet. 

Wallström: Enormt misslyckande

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) sa innan attacken att folkrättsbrott inte ”kan lösas genom att man begår ännu ett folkrättsbrott”.

I en intervju med Sveriges radio kallar Wallström världssamfundets oförmåga att lösa konflikten i Syrien för ”ett enormt misslyckande. Men att man nu måste se framåt.

– Nu måste man se till att det här blir ett stopp på användningen av kemvapen. På det sättet tycker många att det här är legitimt just nu. Jag tycker vi redan är bortom en diskussion om det här. Det här har redan skett. Nu handlar det om vad vi gör nu, i det här läget, säger Margot Wallström till Sveriges radio P1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet