Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör uttalandet som ledde till att Nadezjdin fått ta emot dödshot i klippet. Foto: SVT

Rysk politiker krävde Putins avgång – tog emot dödshot

Publicerad

Den ryske oppositionspolitikern Boris Nadezjdin vill se ett nytt styre i Ryssland efter nästa års ryska presidentval. Det uttryckte han öppet på rysk tv och för det har han fått ta emot dödshot.

I en talkshow på statskontrollerade tv-kanalen NTV uppmanade Nadezjdin ryssarna att välja en annan president än Putin i nästa års presidentval. Det som svar på en fråga om vad som borde göras för att ryska idrottare ska tillåtas återvända till Europa.

För det uttalandet har han tagit emot hundratals meddelanden på sociala medier. Några av dem med direkta hot om att han borde skjutas.

– Jag är så klart rädd för min frihet och hälsa, men trots det tycker jag att jag måste säga sånt. Det kommer att hållas val och då kommer jag helt säkert att rösta på någon annan än Putin. Och jag tycker att det bästa beslutet för Ryssland skulle vara ett maktskifte genom ärliga val, säger han till SVT Nyheter.

”Jag är själv förvånad”

Nadezjdin är återkommande gäst i rysk tv och det är inte första gången han kritiserar Rysslands krig i Ukraina. Men enligt Storbritanniens underrättelsetjänst är detta troligen första gången som krav om att ersätta Putin sänts på rysk statskontrollerad tv sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina inleddes den 24 februari i fjol.

– Jag är själv förvånad över varför jag får prata på rysk tv. Jag kan bara anta att landets ledning känner mig personligen. I flera år har jag jobbat med personer som Putin, Kirijenko (förste biträdande stabschef) och Sjojgu (försvarsminister). Kanske ger det mig ett visst skydd fast jag aldrig bett om det. För exakt samma ord som jag sa på tv åtalas vanliga människor som skriver det på sociala medier, säger Boris Nadezjdin.

Så vill han att maktskiftet går till

Enligt Nadezjdin skulle det bästa vara om maktskiftet skedde på samma sätt som under Jeltsin – att Putin lämnar sin post och samtidigt presenterar en ny kandidat från sin krets. Som exempel nämner han Moskvas borgmästare Sobjanin och Rysslands premiärminister Misjustin. 

– I Ryssland skulle det vara det mest troliga scenariot. Några föreslår att Navalnyj eller Jasjin ska väljas till president. Visst kan man drömma, men det är osannolikt för då skulle det handla om en revolution. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet