Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör röster från Ryssland och se de långa äggköerna och tomma butikshyllorna i klippet ovan. Foto: Afp/Reuters/SOTA

Ryska äggbristen synliggör sanktionssprickor: ”Jag är förskräckt!”

Uppdaterad
Publicerad

Rysk import av 1,2 miljarder ägg kommer att undantas från tull de sex första månaderna av 2024 för att tygla priserna.

Priset på ägg har nämligen stigit med över 40 procent hittills i år, och nu har tomma ägghyllor setts på stormarknader runtom i Moskva.

Ryssland är inte det första landet att drabbas av så kallad ”äggflation”, alltså skenande äggpriser. Ägg och jordbruksprodukter är nämligen särskilt inflationskänsliga varor vars priser ofta drivs upp snabbt under globala kriser.

I början av 2023 drabbades USA av ökade äggpriser och priset på deras ägg steg då med 59 procent. Runt påsk hade även äggpriserna i Sverige ökat med 30,9 procent och ägg blev då den dyraste varan på påskbordet.

Kriget i Ukraina

Ryska pensionären: ”Jag är förskräckt!”

I Moskva har nu tomma ägghyllor setts på flera stormarknader efter landets stigande inflation.

– Jag är förskräckt! Det som händer med priserna är en mardröm, och inte bara för ägg, utan för allt, sa den 76-åriga pensionären Jelizaveta Sjalajevskaja till AFP i Moskva på måndagen.

För att tygla priserna meddelar nu ekonomiministeriet att ägg kommer undantas från tull fram till 30 juni 2024. Samtidigt föreslår jordbruksministeriet sex månaders förbud mot export av ryska ägg.

Medborgare oroar sig för ekonomin – som hyllas av Putin

Experter, som citeras i ryska medier, säger att äggpriserna beror på en ökning av priserna på fågelfoder och veterinärprodukter, som är indirekt orsakade av västerländska sanktioner mot importerade varor.

Många ryssar uttrycker även en oro över de växande priserna för grundläggande livsmedel och menar att det visar på hur fragil den ryska ekonomin är.

President Putin har tvärtom länge hyllat den ryska ekonomin för sin motståndskraft – trots att ryska befolkningens köpkraft krymper samtidigt som inflationen stiger.

Ägg – en viktig ingrediens

Ägg är en viktig ingrediens i många traditionella ryska högtidsrätter, som den majonnäsbaserade Olivier-salladen – ett måste på det ryska nyårsbordet.

Och Jelena, en 60-årig kvinna som bor i Moskva, tänker inte låta de höga äggpriserna stå i vägen för ett lyckat nyårsfirande.

– Jag kommer att göra Olivier-sallad till nyår ändå, även om maten har blivit dyrare, säger hon till AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet